Miercuri 30 Octombrie

Cluj: Părinți de la Colegiul George Coșbuc, amendați de judecători pentru hărțuire emoțională de tip BULLYING

 

Judecătorii clujeni au găsit vinovați doi părinăți, dar și trei instituții ale statului, de faptul că nu au luat măsuri pentru a stopa hărțuirea unui clase întregi de către un copil agresiv.

Alin Bănceu şi Daiana Gligan, părinții unui copil agresiv din clasa pregătitoare de la Colegiul George Coșbuc, au fost chemați în judecată, în 2016, alături de reprezentanţii şcolii, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Direcţiei de Protecţie a Copilului.

Acțiunea în instanță a fost deschisă de restul părinților din clasa pregătitoare, sătui de violențe și agresiuni, după ce nu au reușit în nicun fel mutarea elevului într-o altă clasă. 

Alin Bănceu a jucat fotbal la U Cluj, unde a ocupat și funcția de director al clubului.

Părinții din clasă au adus acuzații grave conducerii Colegiului George Coșbuc: ”Aţi dovedit un profund şi real comportament iresponsabil, neasumat, ignorant, lipsit de competenţă, etică şi deontologie, lipsă de reacţie, sprijin şi implicare, lipsa unor măsuri coerente, transparente, comunicate învăţătoarei sau comitetului de părinţi, tratarea cu superficialitate şi indiferenţă a tuturor sesizărilor formulate de învăţătoarea …..şi a părinţilor, omisiunea de a informa instituţiile publice abilitate în materie privind actele de violenţa, neluarea niciunei decizii la nivelul Comisiei de violenţă, neparcurgerea procedurii generale de intervenţie în situaţiile de violenţă prevăzuta în Anexa nr, 3 din OMEN nr. 5115/2014, lipsa oricărui temei de drept al accesului îngăduit unui terţ în cadrul ….. – fictivul psiholog neacreditat ….., neconsultarea şi neinformarea părinţilor elevilor grupei ….. cu privire la prezenţa unor persoane sţrăine la activităţile derulate la grupa şi monitorizarea din afară a acestora”, scrie Muzicainstanțelor.ro.

Copilul de la care a pornit tot a fost acuzat că era deosebit de violent verbal și fizic atât în timpul orelor, cât și în afara acestora. Elevii erau chiar bătuți, unii ajungând să își scoată certificat medico-legal. Învățătoarea a fost și ea țina atacurilor, alături de profesorii de limba engleză și educaţie fizică şi sport, care nu-și puteau desfășura orele. Totul a culminat cu izbirea unui coleg cu capul de sobă, ”atestată cu certificatul medico-legal nr. ….din ….2016 emis de IML …., produsă de elevul ….., prin izbirea lui …. cu capul de soba de teracotă din sala de clasă, agresiune desfăşurată în prezenţa tuturor elevilor grupei ….., a psihopedagogului şcolii şi a numitei ….., (f.) memoriul părintelui …. din …. privind vătămarea corporală a fiului …., atestată cu certificatul medico-legal nr. ….din ….2016 emis de IML …., fiind acordate 14-16 zile de îngrijiri medicale ce au necesitat intervenţie chirurgicală şi spitalizare”, mai precizează Judecătoria Cluj-Napoca, conform sursei citate.

Reclamațiile au ajuns în atenția conducerii Colegiului în urma sesizărilor făcute de părinți și profesori, dar nu s-a întâmplat nimic.  

Școala a precizat, în urma memoriilor, că va face demersurile pentru transferarea elevului în altă clasă şi că va cere sprijinul Consiliului Local şi Jandarmeriei pentru supravgherea acestuia. Nimic nu s-a întâmplat.

Astfel, judecătorii clujeni au obligat ”pârâţii B. A. şi G. D., în solidar (cu reprezentanţii şcolii, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Direcţiei de Protecţie a Copilului), la plata către reclamanţi a sumei de 5000 lei cu titlu de daune morale. Respinge cererea de chemare în judecată în ceea ce priveşte prejudiciul suferit de cadrele didactice ca fiind formulată de persoane fără calitate procesuală activă. Respinge cererea reclamanţilor cu privire la transferul minorului G.A. B. într-o altă clasă ca fiind rămasă fără obiect. Respinge în rest cererea de chemare în judecată ca fiind neîntemeiată. Respinge cererea reclamanţilor de restituirea a taxei judiciare de timbru ca fiind neîntemeiată. Obligă pârâţii A. B. şi G. D. la plata către reclamanţi a cheltuielilor de judecată în cuantum de 300 lei, reprezentând onorariu avocat parţial. Cu drept de a formula apel în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, ce se va depune la Judecătoria Cluj-Napoca”, potrivit sentinței Judecătoriei Cluj-Napoca.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus, a declarat că problema nu a putut fi rezolvată pentru că părinții copilului s-au opus mutării acestuia la altă școală. ”Părinții au vrut să îl mute, iar conform legii, dacă părinții copilului nu vor, nu se poate face nimic. Acest lucru a fost specificat și în decizia instanșei, care nu a dispus mutarea copilului”, a precizat Cuibus.

Comentarii Facebook