Miercuri 30 Octombrie

Cluj: Părinții de la liceul Apáczai acuză Inspectoratul Școlar că îi discriminează pe elevii maghiari

 

UPDATE:

 

E o presiune pe care ei încearcă să o facă pentru anul școlar viitor, pentru că acum se face planul de școlarizare. Ei au avut anul trecut 24 sau 25 de absolvenți de clasa a patra, motiv pentru care le-am dat o clasă a cincea, pentru că nu puteam să le dăm două clase. Ei au vrut două clase, pentru că au vrut și clasă de artă, amândouă sub efective, ceea ce nu se justifica pentru că trebuiau să ia copii din altă parte. 

 

Le-am dat de trei ori aviz negativ și în planul de școlarizare le-am propus ca singura clasă să fie clasă cu suplimentar de artă, dar au refuzat, pentru că ei vor două clase. Noi nu putem face nici măcar discriminare pozitivă, în sensul să la unii să acceptăm clase de 10 - 12 copii, iar la alții să acceptăm clase de 30 - 35 de copii. Nu e corect așa să procedăm.

 

E o presiune pe care ei o fac. Au cerut și Ministerului, dar nici Ministerul nu a avut ce să facă, pentru că noi trebuie să ținem cont de câți absolvenți de clasa a patra sunt și câte locuri sunt la nivel de județ. Oricum, întotdeauna ei au mai multe locuri decât numărul de absolvenți pe care îl au și mai mult decât sunt la linia română.

 

Lor le-am propus clasa respectivă să fie de artă, dar ei au vrut două clase la 24 de absolvenți. S-au mai rugat și au mai adus câte un absolvent din stânga și dreapta, dar nu se poate. Puteau să adune pentru două clase undeva la 30 - 36 de copii, în timp ce într-o clasă sunt 30 de elevi. Având mari probleme cu bugetul, nu pot să încarc clasele române la 30 de elevi, iar clasele maghiare să le las la 15 elevi. Nu e corect față de majoritate. 

 

Pot face plângeri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, dar eu nu pot să procedez pentru maghiari altfel decât să procedez pentru români”, a declarat Valentin Cuibus, inspectorul general școlar Cluj. 

 

Întrebat de ce la Liceul de Coregrafie s-au accdeptat clase cu 12 elevi, Cuibus a spus că: ”La Coregrafie e o altă poveste, pentru că nu au învățământ primar și încep direct cu clasa a patra. Au avut, anul trecut, două clase sub efectiv. E o chestiune specială pentru că nu există coregrafie în altă parte”.

 

------------------------ 

Părinții de la Liceul Apáczai Csere János acuză conducerea Inspectoratul Școlar Cluj că nu a aprobat o clasă maghiară de artă.

 

Inspectoratul Județean Cluj a acționat în mod ilegal, discriminând Liceul Apáczai Csere János în momentul în care a dezaprobat clasa de artă (clasa a 5-a) din anul școlar 2016-2017 - susțin 26 de părinți de la școala Apáczai, care au depus o plângere pe data de 12 ianuarie la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Consultanța juridică a fost oferită de grupul AGFI (Advocacy Group for Freedom of Identity).

 

Liceul Apáczai Csere János, înainte de începerea anului școlar 2016-2017, a solicitat aprobarea clasei de artă (clasa a 5-a) la Inspectoratul Școlar Județean, fiind respins fără motivare. Mai apoi, liceul l-a căutat pe secretarul de stat Király András, care însă nu a oferit o soluție de rezolvare a cazului. Mai apoi, au căutat încă o dată ajutorul Ministerului, sperând că situația va fi examinată, dar, din data de 14 septembrie și până acum, nu a primit niciun răspuns.

 

Conform legii educației și regulii privind înființarea claselor, este necesară înscrierea a minim 12 elevi în clasa respectivă. Înainte de anul școlar Inspectoratul a aprobat două clase a 5-a cu 17, respectiv 18 elevi de la Liceul de Arte Vizuale Romului Ladea, și o nouă clasă a 4-a cu 12 elevi de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică Octavian Stroia”, precizează grupul de părinți.

 

Aceștia au depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

 

După ce școala nu a primit aprobare pentru înființarea clasei, au înființat o clasă concentrată, peste limita de 30 de elevi admisă de regulament, cu 32 de copii, dar cu învățământ normal (nefiind specializată pe artă)”, mai spun părinții.

Comentarii Facebook