Cluj: Plângere la DNA pentru recuperarea taxei auto. Vizate sunt zeci de mii de procese câștigate cu ANAF -ul
Un jurist a depus o plângere penală la DNA Cluj împotriva conducerii Direcţiei de Finanţe Cluj pentru abuz în serviciu şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti.
Cosmin Mariş a declarat că plângerea la DNA a fost ultimul mijloc de presiune la care a recurs pentru a-i determina pe reprezentanţii Direcţiei de Finanţe Cluj să execute hotărârile judecătoreşti.
”Am depus o plângere penală la DNA Cluj împotriva conducerii Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca pentru abuz în serviciu şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, fapte săvârşite de persoane care au atribuţii în materie de executare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate împotriva instituţiei în ceea ce priveşte restituirea taxei auto de poluare. Atât timp cât există hotărâri judecătoreşti definitive şi care nu sunt executate, trebuia făcut ceva. A fost ultimul mijloc de presiune la care m-am putut gândi, pentru a-i face pe cei de la Direcţia de Finanţe Cluj să execute hotărârile judecătoreşti. În perioada următoare voi depune plângeri penale în numele Asociaţiei Monitor Lex şi la structura centrală a DNA şi la Parchetul de pe lângă ÎCCJ cu privire la faptele in rem, în cazul a zeci de mii de hotărâri judecătoreşti definitive care nu sunt executate la nivel naţional, probabil din cauza unor persoane aflate în conducerea unor instituţii cu atribuţii în restituirea taxelor de poluare – ANAF, Administraţia Fondului pentru Mediu, Ministerul Mediului şi cel de Finanţe”, a spus Mariş, conform Mediafax.
Directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, Ioan Pop, i-a spus juristului că nu poate pune în executare hotărârile judecătoreşti privind restituirea taxei auto de poluare pe motiv că nu sunt fonduri şi lipseşte şi cadrul legal, odată cu scoaterea timbrului de mediu.
”Statul român nu poate invoca lipsa fondurilor pentru neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, aceasta fiind şi poziţia instituţiilor europene, iar în ceea ce priveşte lipsa cadrului legal special de restituire a taxelor de mediu trebuie să menţionez că există cadrul legal general, reglementat de Codul de procedură fiscală, care se referă la restituirea creanţelor către contribuabili. Deci există cadrul legal”, a subliniat Cosmin Mariş.
Cosmin Mariş a cumpărat drepturile litigioase privind taxa de poluare în câteva zeci de dosare şi a cerut Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca restituirea într-o singură tranşă a taxei de poluare, nu eşalonat.
În luna iulie, juristul a reușit să blocheze conturile de la o bancă, dar ANAF a închis conturile când a observat acest lucru.
8 Comentarii
Institutiile statului nu pot fi executate silit. Conturile de la Trezorerie nu pot fii blocate. Asa ca banii vor fi recuperati peste 10 ani, fara penalitati.
In cel mai fericit caz peste 10 ani dar mai degraba la pastele cailor!
sa inteleg: daca io pierd un proces cu statu' imi ia banii din cont fara comentarii, daca statu' pierde un proces cu mine, ciuciu banana bani. Adica finantele sunt mai presus de lege? Mi-ar place sa reusasca sa le popreasca toate conturile.
Da, ai sintetizat perfect ! Probabil ca state ca si cel din Romania mai sunt prin Burkina Faso, Republica Centrafricana si prin insulele Bora-Bora. Stii pu.la de ce ne-or primit astia in UE. Cred ca acuma regreta amarnic !
DNA se ocupa de fapte de coruptie; despre ce coruptie vorbim aici? juristu lui peshte
Mai peste putred ce esti, oricine, chiar si tu, o loaza amarata, poate sa depuna o plangere penala la orice parchet, chiar si DNA. Daca se continua cercetarile, daca se da NUP, daca se face un rechizitoriu in urma cercetarilor, etc, etc asta depinde de unitatea de Parchet. Chiar nu va doare degetul ala dictat de unineuronul din capatana patrata?
Pai abuzul in serviciu nu e coruptie?
Bravo