Cluj: Plimbare de recreere pe jos în zona lacului Gilău. Aproximativ 13 kilometri de relaxare, natură și sport, într-o singură zi


Plimbarea va avea o lungime totală de aproximativ 13 kilometri și în mare parte este formată din poteci și drumuri de căruță. Nivelul de urcuș este de maxim 400 de metri. Locul de plecare este în centrul Gilăului, duminică, 4 august, de la ora 9:40.

Descrierea evenimentului și sfaturi de la organizatori

,,Duminică, 4 august 2024, cu plecare la 9:40 din centrul Gilăului, vă invităm la o nouă tură pe jos, ghidată, de vizitare, prezentare și documentare a potențialului ecologic, peisagistic și de recreere, turism și sport în natură cu impact redus de mediu în zona metropolitană, de această dată în zona lacului Gilău și a primei porțiuni a Someșului Mic, în partea vestică a Zonei Metropolitane Cluj.

Acțiunea este organizată de Clubul de Cicloturism ”Napoca” (CCN) în parteneriat cu asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS) și grupul civic Alergători Începători Cluj, ca structuri inițiatoare ale conceptului de ”Inel Verde Metropolitan Clujean” (IVMC).

Locul de întâlnire și deci și punctul de plecare este centrul Gilăului, pe platoul din fața Primăriei, situată pe DN1 / E60 / str. 1 Decembrie 1918 nr. 237. Se poate ajunge din Cluj-Napoca și cu transportul public în comun, cu linia de autobuz M51 operată de CTP SA Cluj-Napoca, cu autobuzul cu plecare la ora 08:55 din stația "Bucium" (din cartierul Mănăștur, lângă capătul tramvaielor, deci lângă intersecția str. Bucium cu str. Primăverii și Drumul Sf. Ioan, zonă unde se poate ajunge ușor și cu transportul public în comun dinspre cam toate cartierele Clujului) și se coboară la stația "Primăria Gilău Nord".

Va fi un circuit cu lungime de circa 13 km și o diferență totală de nivel în urcuș de circa 400 metri, în mare parte pe poteci și drumuri de căruță (și ceva porțiuni inevitabile de trotuare și alei pietonale și drum pietruit și asfaltat), deci tura este una ușoară ca dificultate, nefiind porțiuni accidentate / tehnice chiar dacă ne propunem să ajungem deasupra unor abrupturi stâncoase ce domină lacul Someșul Cald, respectiv Gilău, dar venind de pe platoul împădurit până deasupra lor.

Prin urmare excursia este în principiu accesibilă și celor cu nivel mai redus de antrenament și fără experiență sau cu abilități mai reduse de drumeție. Fiind totuși o excursie în natură, participanții trebuie să aibă încălțăminte comodă și mai solidă, rucsac de tură, haine adecvate și pentru vreme mai rece, vânt sau ploaie (inclusiv pelerină și șapcă de soare), cremă de soare, apă (cel puțin 2 litri / persoană) și mâncare pentru o excursie de o zi. Recomandăm ca participanții să aibă și costum de baie și prosop, pentru că e posibil să existe și oportunitatea de scăldat într-un lac.

Pot fi și câteva porțiuni limitate cu vegetație mai deasă și traseu neclar sau urcare ceva mai abruptă, ce necesită grijă pentru a evita zgârieturi, urzicături și împiedicat sau alunecat și deci julituri sau entorse, motiv pentru care recomandăm bețe de trekking, pantaloni lungi și bocanci, deși nu suntem efectiv în zona montană ci la periferia munților Gilăului.

Traseul pleacă de la Primăria Gilău, trece pe la castelul Rákóczi-Bánffy (recent dat în circuit turistic, situat în frumosul parc, zonă în care a existat acum două milenii un castru roman), pe care intenționăm să îl vizităm (intrare în grup la ora 10:00), apoi continuăm până pe malul lacului Gilău în zona motelului omonim, și urcăm în pădurea Călău aflată pe malul stâng al lacului Gilău, ajungem pe buza unor abrupturi stâncoase deasupra lacului Someșul Cald și coborâm aval de barajul lacului omonim, revenind apoi pe lângă satul Someșu Rece și pe malul drept al lacului Gilău și apoi aval de baraj pe malul stâng al canalului Someșului Mic, până înapoi în Gilău, la intersecția DN1/E60 cu DJ 107P (care duce spre satul Someșu Rece de unde se merge spre Tarnița și Mărișel, respectiv Răcătău), iar în apropiere este stația de autobuz "Braniște Sud" de unde se poate lua autobuzul M51 spre Cluj (curse în jurul orei 19:00 sau 20:15) sau se revine spre centrul Gilăului (pentru cine a venit din Cluj cu autoturism sau cu bicicleta și a lăsat-o la punctul de plecare).

Ca toate turele ghidate din campania IVMC și din campanii asemănătoare (cum este campania Someș Culoar Verde-Albastru - SVA), dincolo de latura de vizitare, prezentare și testare, este și aspectul de documentare și monitorizare ca potențial de trasee de turism pedestru și cicloturism, urbanism, starea factorilor de mediu (cu accent pe ape, pășuni, păduri, arbori remarcabili și biodiversitate) și intervenții umane (deșeuri, disciplină în construcții), urmând să sesizăm autorităților și presei eventuale constatări mai deosebite și să arătăm participanților și cum pot ei face sesizări pe asemenea teme dacă observă în viitor situații nedorite de acest tip

Tura este deschisă oricărei persoane interesate iar participarea este gratuită (dar fiecare participant trebuie să își suporte taxa de vizitare a Castelului Gilău, dacă dorește să facă acea vizită, respectiv costul deplasării la și de la Gilău, dacă vine cu mijloace de transport public). Organizatorii asigură doar ghidajul (inclusiv prin ghid autorizat de turism, fost șef de echipă Salvamont și autor de ghiduri turistice ale zonei) și explicații pe parcurs, în rest participanții trebuie să considere că sunt pe propria răspundere, putând să se alăture sau să părăsească grupul oricând, acțiunea fiind în regim de manifestație publică cu participare deschisă, fără înscrieri sau evidență nominală a participanților, dat fiind că traseul nu cuprinde porțiuni tehnice / dificile, că zona este nemontană și are o rețea deasă de drumuri și poteci și din orice punct este mai puțin de 1 km până în zona construită a satelor Gilău sau Someșu Rece și deci nu există risc real de rătăcire serioasă și e distanță mică până la drumuri carosabile.

Invităm și presa și reprezentanții Primăriei Gilău și consilierii locali ai com. Gilău să participe la această tură, o bună ocazie de a discuta despre oportunitatea unor măsuri pentru o mai bună gestionare a zonelor extravilane de tip păduri și pășuni de pe teritoriul comunei Gilău, ca să se conserve valorile naturale și să le ofere un cadru plăcut de recreere, sport și odihnă și locuitorilor și turiștilor.

Tura pe jos din 4 august 2024 face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC, care este una de advocacy având ca scop protejarea și valorizarea naturii în zona metropolitană clujeană prin activare cetățenească și persuadare a decidenților, urmărind să contribuie la combaterea și compensarea contextului actual de schimbări climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversității, antropizarea masivă a peisajului și deficit de înțelegere și contact om-natură.

Este un eveniment realizat în cadrul proiectului Rețeaua pentru Natură Urbană, susținut de BRD Groupe Société Générale. De această susținere au beneficiat și vor beneficia și alte ture pe bicicletă și pe jos pe care CCN le va organiza în lunile următoare în cadrul acestei campanii. Tura este a cincea pe jos din acest an (IVMC24 - TP05) și este complementară celor de alergare sau biciclistice,” au transmis organizatorii evenimentului.

Doritorii pot folosi autobuzul M51 din stația Bucium – Colina, pentru a ajunge la destinație.


Comentarii Facebook