Duminica 6 Octombrie

Cluj: Sute de credincioși s-au închinat la moaștele Sf. Apostol Toma aduse din Grecia la o biserică din Mărăști


Moaștele Sfântului Apostol Toma și ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeei au fost aduse sâmbătă, 5 octombrie, la Cluj-Napoca, fiind întâmpinate la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Sfintele moaște au fost aduse din Grecia de o delegație condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon, Mitropolitul Veriei, Naoussei și Campaniei.

După sosirea la Cluj-Napoca, delegația greacă, însoțită de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, s-a deplasat la reședința mitropolitană, unde a fost oficiată o slujbă de Te Deum. În cursul serii, la Biserica „Sfântul Apostol Toma” din cartierul Mărăști, moaștele au fost așezate într-un baldachin, iar credincioșii s-au putut închina în cadrul unei slujbe de mulțumire.

Evenimentul a marcat începutul sărbătorilor dedicate hramului parohiei „Sfântul Apostol Toma”, iar moaștele vor rămâne spre închinare până marți, 8 octombrie 2024.

Delegația greacă a aterizat la Cluj-Napoca în jurul orei 13:00, acolo unde au fost așteptați de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, însoțit de părintele arhidiacon Claudiu Grama - consilierul eparhial pentru misiune și protocol, părintele arhimandrit Grigorie Maja – slujitor la altarul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și translatorul delegațiilor și părintele Marius Goga - parohul Bisericii „Sfântul Apostol Toma” din cartierul clujean Mărăști. 

Ulterior, cei doi ierarhi, alături de ceilalți membri, s-au deplasat spre reședința mitropolitană, acolo unde a fost oficiat un Te-Deum. Slujba a fost săvârșită de duhovnicul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, părintele arhimandrit Samuel Cristea și arhidiaconul Daniel Frumos, în prezența gazdelor și a oaspeților, precum și a mai multor credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi ai Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”. 

La ora 18, la Biserica „Sfântul Apostol Toma” din Mărăști, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, împreună cu părintele consilier Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, părintele Alexandru Ciui și preoții slujitori de la Biserica „Sfântul Apostol Toma”, părintele Marius Goga și părintele Dănuț Goga, au primit delegația greacă care a adus moaștele celor doi sfinți. După așezarea lor în baldachinul de la etajul bisericii, a fost săvârșită o slujbă de mulțumire de preoții prezenți, la care s-au rugat cei doi ierarhi împreună cu mulțimea de credincioși venită să se închine.”, au transmis reprezentanții Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În semn de apreciere și recunoștință pentru aducerea moaștelor în România, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a gratulat pe Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon cu ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru arhierei. De asemenea, și ceilalți membrii ai delegației grecești au primit ordine și distincții din partea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei.

Comentarii Facebook