Cluj: Un medic și un instructor de fitness le-au demonstrat clujenilor ce înseamnă 10 minute de masaj cardiac, pe stradă
O competiție inedită a avut loc duminică, în Cluj-Napoca, în plină stradă. Un medic și un instructor de fitness au susținut un concurs numit „Resuscitare până la epuizare”, dorind să demonstreze oamenilor cum se face un masaj cardiac corect. În România, 8 din 10 persoane nu știu să ofere primul ajutor unei persoane aflate în pericol.
Medic: Dacă oamenii ar ști să ofere primul ajutor, s-ar salva vieți zilnic
Evenimentul a avut loc în Piața Unirii și a fost o ocazie excelentă pentru oricine a dorit să învețe noțiunile de bază despre resuscitarea cardio-pulmonară.
„Dacă toată lumea ar ști să facă primul ajutor, toată lumea ar ști să facă masaj cardiac, atunci s-ar salva vieți zilnic”, a spus dr. Paul Oargă, de la Academia de Prim Ajutor, conform observatornews.ro
Masajul cardiac: Medic VS: antrenor de fitness
Efectuarea unui masaj cardiac corect este o operațiune epuizantă, chiar și pentru cineva cu o condiție fizică bună. După doar 10 minute de masaj cardiac, cel care a rămas primul fără puteri a fost chiar instructorul de fitness.
„A fost mult mai greu decât credeam, foarte solicitant. Când am auzit că la 2 minute trebuie schimbate persoanele ca să se mențină eficiența, cumva avea sens. Eu sunt antrenor personal și, cel puțin teoretic, ar trebui să am o condiție fizică mai bună”, a afirmat Marian Alexandru, antrenor de fitness.
Cu toate că concursul a reprezentat doar o demonstrație, astfel de situații pot apărea oricând și puțină lume știe ce este de făcut în astfel de momente.
„Probabil în scuturi, dai așa niște palme și îi dai apă și poate se trezește”, a spus o doamnă, întrebată de observatornews.ro ce ar trebui făcut în astfel de situații.
Un masaj cardiac efectuat corect poate schimba radical situația
Descrierea doamnei este, din nefericire, modul prin care majoritatea românilor știu să acorde primul ajutor unui om căzut pe stradă. Totuși, în cazul unui stop cardio-respirator, fără începerea masajului cardiac imediat, șansele de supraviețuire scad cu 10% în fiecare minut.
„În unele situații nu este suficient să sunăm la 112, nu este suficient să așteptăm să vină ambulanța, trebuie să intervenim”, a spus dr. Mihai Oprea.
Cei care doresc să învețe să acorde primul ajutor o pot face duminica viitoare, începând cu ora 15:00, în Parcul Central Cluj-Napoca, unde doi medici și colegi de-ai lor vor ține cursuri gratuite.
2 Comentarii
Si calul ce a spus ?
Nu a spus nimic ca era de plumb ..!
Calaretul ERA tot bloc ?
@„Resuscitare până la epuizare”, :