Duminica 22 Decembrie

Cluj vs. Capitala. O confruntare în care București pierde la multe capitole? „Nu poți să nu înțelegi de ce se simt unii clujeni superiori”


Bucureștiul și Cluj-Napoca se află de ani buni într-un „război” mocnit al mentalităților. Cine a câștigat deocamdată? Un jurnalist născut și crescut în București, „deja la a treia generație în orașul „miticilor”, răspunde la această întrebare. Potrivit acestuia Capitala pierde la mai multe capitole, toate însă au și o explicație.

Fiind născut și crescut în București, deja la a treia generație în orașul "miticilor" pe partea maternă, am văzut acest loc de sub soare de la mizeria cea mai adâncă a anilor '90, când se stătea la stop cu căruțele pe bulevardul Magheru, până la boom-ul economic haotic din prezent. Cu toate astea nu am un atașament special față de orașul în care m-am născut, din simplul motiv că nu pricep ce înseamnă, concret, "să fii de undeva". În mintea mea oamenii sunt ori de peste tot, ori de nicăieri. Discuțiile tot mai dese din ultimii ani despre o presupusă rivalitate între București și Cluj, m-au făcut să mă uit însă la acest subiect cu alți ochi. Asta cu atât mai mult cu cât bunica mea din partea mamei a dat Clujul natal pe București, stabilindu-se definitiv într-un loc care probabil că părea, la vremea respectivă, unul al tuturor posibilităților, scrie Wall-Street.ro.

Cluj versus București, plusuri și minusuri

  • O comparație per ansamblu a Capitalei și a Clujului este imposibilă, din simplul fapt că Bucureștiul este gigantic, iar o comparație directă, în întregime, nu poate fi făcută decât cu un oraș care are o mărime similară. Pe capitole, însă, o confruntare este posibilă, iar prima dintre ele pleacă de la impresia primară, care ține de estetic, notează sursa citată.
  • Aici Capitala pierde lupta fără drept de apel, din moment ce Clujul arată mult, mult mai bine, oricând, la orice oră, și oricât de urâtă ar fi vremea de afară. Te plimbi, așadar, prin Cluj și înțelegi că ești într-un oraș cu mult stil, cu personalitate, care nu doar că e foarte frumos, neavând niciun fel de egal cu excepția Oradei, ci mai și știe că e frumos, manifestându-se ca atare.
  • Un alt capitol la care Bucureștiul pierde complet lupta este administrația publică, prin acest lucru înțelegând tot ce înseamnă transportul public, salubrizarea, iluminatul etc. etc. etc. Pur și simplu nu există nicio comparație, Capitala fiind un loc rușinos din acest punct de vedere, cu excepția notabilă a unor sectoare precum 3 și 4.
  • Pe de altă parte, aspectul la care Clujul nu performează este acela al modalităților de a-ți petrece timpul liber, mult mai puține și mai lipsite de varietate decât în București. Cu alte cuvinte, dacă ești o persoană tânără, de până în 25 de ani, în mod clar vei alege Capitala.

Civilizația nu a trecut curbura Carpaților

Diferențele dintre cele două orașe capătă și o oarecare notă de tristețe, mai ales sub raport istoric, mai precis atunci când te gândești că Bucureștiul, împreună cu orașele mari din sud și est, a încasat grosul barbariei sinistre a regimului Ceaușescu. Clujul, așadar, fiind salvgardat de această barieră naturală a României care este curbura Carpaților și care a împiedicat atât civilizația recentă să treacă în sud, cât și "necivilizația", mai precis cultura haotică și abrazivă a locuitorilor din sud, să ajungă până în Ardeal, este normal să arate mult mai bine dintr-o perspectivă explicabilă istoric. 

Aceste influențe se manifestă inclusiv la nivelul comportamentului uman, la nivelul străzii, simplele interacțiuni cu oamenii, fie ei simpli cetățeni sau funcționari publici, fiind pur și simplu de un alt tip - mai respectuoase, mai limpezi, parcă, și deci, în esență, mai dezirabile. De asemenea, merită adăugată încă o observație, de data aceasta sub aspect psihologic: punând cap la cap tot acest cumul de factori, nu poți să nu înțelegi de ce se simt unii clujeni superiori în raport cu vecinii lor mai îndepărtați din București. Trebuie să poți să înțelegi. Dacă ai o oarecare urmă de bun-simț, însoțită de un dram de obiectivitate, până la urmă înțelegi.

Prețurile mari, explicabile prin felul în care arată orașul

Închei prin a spune că o simplă călătorie la Cluj îți explică de ce sunt prețurile atât de mari, mai ales în ce privește imobiliarele. Iar explicația este foarte, foarte simplă: când stai într-un oraș care arată atât de bine și mai și ești conștient de lucrul ăsta, îți permiți să pui ce preț vrei tu la chirie. Și nu este o exagerare. Chiar ăsta este fenomenul care se derulează în Cluj sub raportul costului vieții, spune autorul articolului citat. 

Comentarii Facebook