Duminica 22 Decembrie

Clujean, condamnat definitiv la închisoare după ce a amenințat mai mulți polițiști: „Vă prind pe toţi şi vă rezolv”


Un bărbat din județul Cluj a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare după ce a amenințat mai mulți polițiști cu moartea. În data de 13 septembrie anul trecut, în timp ce se afla la secția de poliție, inculpatul a amenințat patru polițiști și jandarmi cu acte de violență și cu moartea de natură a le crea o stare de temere, spunându-le: ”te prind şi te omor!”, ”pe limbă de moarte mă jur că vă prind pe toţi şi vă rezolv”, ”credeţi că nu vă prind? Unul şi unul”, ”cum îi prind, cum îi execut”,  ”pac, pac,  pac, pac, pe toţi patru”, ”m-am jurat pe viaţa mea, să moară mama, vă vânez, pe ală şi pe tine”, ”oricum, gândiţi-vă unde mergeţi la pescuit, oricum ne întâlnim”.

Ba chiar mai mult, unuia dintre polițiști inculpatul i-a spus că știe unde locuiește iar altul s-a îngrijorat pentru membrii familiei. Un al treilea și-a manifestat îngrijorarea având în vedere că are o soţie care lucrează la un magazin unde are acces oricine. Inculpatul a recunoscut săvârșirea faptelor. În plus acesta nu figurează cu antecedente penale.

Pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului, legea prevede pedeapsa închisorii alternativ cu amenda, dar având în vedere considerentele arătate mai sus, instanţa va aplica acestuia pentru infracţiunea comisă, o pedeapsă cu închisoarea, apreciind că este singura sancţiune care poate îndeplini rolul educativ şi preventiv al pedepsei, acela de  îndreptare a conduitei infractorului şi de prevenire a săvârşirii de noi infracţiuni”, a arătat instanța de fond, Judecătoria Turda, care a dispus suspendarea pedepsei. Procurorii au atacat însă decizia la Curtea de Apel și au cerut majorarea pedepselor, și dispunerea ca acestea să fie executate în regim de detenție. Curtea de Apel le-a dat câștig de cauză și a majorat pedepsele, de la 5 la 8 luni de închisoare, rezultând un an și patru luni de închisoare, în regim de detenție, după contopirea pedepselor, aplicarea pedepsei celei mai grele și adăugarea unui spor de o treime din celelalte.

În motivare procurorii au arătat că inculpatul nu şi-a asumat nicio clipă faptele comise, în ciuda procedurii simplificate. 

„Acesta a susţinut repetat, cu ocazia verificărilor măsurilor preventive, că nu mai reţine nimic din ce a făcut, învinuind în esenţă consumul de alcool şi trimiţând cel puţin voalat la o lipsă de discernământ. Dincolo de faptul că aserţiunile inculpatului nu sunt credibile, acestea relevă şi o cvasi-totală neasumare a faptelor reţinute în sarcina sa, încununate şi de o pledoarie a apărătorului din oficiu congruentă cu acest tip de abordare, acesta cerând nici mai mult nici mai puţin decât achitarea inculpatului, ba chiar pe motiv că fapta nu există. S-a considerat necesar a se evidenţia exact acest tip de neasumare din partea inculpatului, care conduce la concluzia neatingerii scopului procesului penal prin derularea în sine a acestuia, ba chiar prin impunerea de măsuri preventive privative de libertate şi, faţă de aceste aspecte, prin impunerea unor pedepse derizorii”, au motivat procurorii.

„Aşa cum rezultă din dosarul cauzei, inculpatul a fost trimis în judecată pentru comiterea a 4 infracţiuni de ultraj, în contextul în care, la intervenţia organelor de poliţie, acesta, de faţă cu poliţiştii, a încercat să lovească o femeie cu un scaun, fiind extrem de violent şi recalcitrant”.

În plus, dus la sediul Poliţiei, inculpatul a proferat ”repetat şi extrem de articulat” ameninţări cu moartea, cu violenţa, faţă de poliţişti. Inculpatul a mai fost cercetat de trei ori de către parchet, pentru infracţiuni cu violenţă, toate împotriva femeilor – o ameninţare şi două infracțiuni de lovire și alte violențe – fiind retrase plângerile depuse. Decizia, luată vineri de Curtea de Apel Cluj, e definitivă, scrie actualdecluj.ro.

Comentarii Facebook