Sambata 2 Noiembrie

Clujean cu centrală termică, OBLIGAT să plătească la Termoficare pentru că îi trec țevile prin casă

 

Un clujean este supărat foc, după ce a fost înștiințat de Asociația de locatari de pe strada Clăbucet nr. 2, că trebuie să plătească și la Termoficare, deși și-a instalat centrală pentru a ieși din sistemul centralizat. 

 

Mi-am pus centrala ca sa nu mai plătesc milioane bune la sistemul centralizat, dar tot nu scap de sistemul centralizat. De ce? Pentru ca tevile din sistem inca trec pe la mine prin casa, ca sa incalzeasca pe vecinul. Pana aici nimic deosebit, ca doar nu il las pe vecinul fara caldura, dar sistemul zice ca acele tevi dau caldura si ca trebuie sa platesc incalzire spatiu comun. Cum adica??

 

Eu las țevile să treacă prin casa mea, spatiul meu, si in loc ca ei sa imi dea chirie pentru spatiu folosit, tot ei cer bani. 

 

Daca omu vreau sa nu mai plateasc, trebuie sa cumpăr masoane și să le pun pe tevi. Dar sa vi le puneti voi mansoanele, si daca e pana acolo hai taieti tevile si tragele pe afara”, ne-a spus Vlad, clujeanul pus în situația de a plăti si la Termoficare.

 

Clujeanul trebuie să achite lunar între 10 și 15 lei, în baza Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, de plata energiei termice degajate de conductele care traversează apartamentele, fiind scutiți  doar aceia care fac dovada că şi le-au izolat termic.

 

Proprietarul apartamentului a investit zeci de milioane de lei în centrală și în instalația aferentă, astfel că i se pare absurd să mai fie pus să plătească, atâta timp cât și el încălzește pereții vecinilor.

---------------------

UPDATE

 

Modul de repartizare al cheltuielilor într-un condominiu (inclusiv a celor aferente încălzirii) este de competenţa exclusivă a Asociaţiei de Proprietari care trebuie să respecte întocmai prevederile legale în vigoare, printre care și cele ale art. 32(3) din Legea 230/2007 care stipulează că ”Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii”.

 

 

Totodată, coloanele de distribuție a energiei termice sunt bunuri care se află în proprietatea comună a deținătorilor de spații dintr-un condominiu. Concret, Legea 230/2007 a asociaţiilor de proprietari prevede că: „proprietatea comună (a Asociaţiei de Proprietari), astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere, cuprinde: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică;casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere”(art. 44 alin.1)”, au precizat reprezentanții Regiei de Termoficare Cluj.

Comentarii Facebook