Miercuri 18 Septembrie

Clujean cu permisul anulat, condamnat la ani grei de închisoare după ce a fost prins beat la volan, pe B-dul 21 Decembrie 1989


Un bărbat de 43 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a fost condamnat la 3 ani, 2 luni şi 258 zile de  închisoare în regim de detenţie. El a fost prins în flagrant, la data de 9 mai 2024, în jurul orei 01:50, în timp ce conducea un autoturism marca BMW, pe B-dul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca, cu toate că avea permisul de conducere anulat și se afla sub influența băuturilor alcoolice. 

Clujeanul a recunoscut că a consumat aproximativ  300 ml de țuică de prune, cu numai câteva ore înainte de a se urca la volan, după care, constatând că a rămas fără țigări şi simţindu-se apt să conducă, a decis să meargă până la un magazin.

Conform procesului-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, polițiștii clujeni l-au oprit pe bărbat în trafic pentru că se deplasa pe B-dul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca cu o viteză de 84 km/h pe un sector de drum cu limita de 50 km/h.

Nu a durat mult până când polițiștii și-au dat seama că bărbatul figurează cu permisul de conducere anulat. În urma cercetărilor s-a constatat că, la începutul anului 2023, a fost condamnat la 2 ani de închisoare într-un dosar în care era acuzat că condus beat. El a fost liberat condiționat la data de 14 februarie 2024, având un rest neexecutat de 258 zile închisoare. Ca măsură complementară, magistrații i-au interzis exercitarea dreptului de a conduce pe o perioadă de trei ani. Însă, clujeanul nu s-a putut abține. 

Pe lângă faprtul că avea premisul de conducere anulat, bărbatul se afla și sub influența băuturilor alcoolice. 

În urma testării cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 1,16 mg/l alcool pur în aerul expirat. Potrivit buletinului de analiză toxicologică emis de IML Cluj-Napoca bărnbatul a avut la data prelevării primei probe (ora 02:17) o alcoolemie de 2,01 g/l alcool pur în sânge, iar la data prelevării celei de-a doua probe (ora 03:17) o alcoolemie de 1,83 g/l alcool pur în sânge. 

Menționăm că hotărârea pronunțată de magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

Astfel, inculpatul a condus în timpul nopţii, pe drumurile publice din Cluj-Napoca, la o oră la care traficul era probabil redus, dar nu inexistent, cunoscând că are permisul de conducere anulat, ca urmare a pronunțării unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii (pe care a şi executat-o în parte). Inculpatul nu a avut o justificare obiectivă sau o urgență care să explice în vreun fel încălcarea legii, aparent acesta intenționând să îşi cumpere ţigări.

Acțiunea inculpatului de a conduce pe drumurile publice nu poate fi justificată de dependența de alcool, în condiţiile în care inculpatul nu avea un motiv urgent pentru a se deplasa cu autoturismul, putându-se deplasa pe jos ori cu mijloace de transport public disponibile la acel moment (taximetru, Bolt, Uber).”, au motivat magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca. 

Comentarii Facebook