Clujean - turist în propriul oraș: „E loc de înot, nu doar de baie, la gradenele din Parcul Rozelor”/„Apa rece alungă oboseala și canicula” - FOTO
Adrian Dohotaru, fost deputat de Cluj și unul dintre cei mai cunoscuți activiști civici din Cluj-Napoca, ține un „jurnal de îmbăiere”, virtual, prin care îi ajută pe clujeni adesea să redescopere propriul oraș.
De data aceasta, fostul deputat de Cluj a găsit un loc de înot la Someș, lângă cascadă și zidurile microhidrocentralei, pe care l-a explorat alături de fii săi.
„Oau, e loc de înot, nu doar de baie la gradenele din Parcul Rozelor!
Am găsit un loc de înot, unde apa e peste doi metri, lângă cascadă și zidurile microhidrocentralei. Locul nu e mare, în general apa e până la șold, dar e o zonă îndeajuns de bună pentru înot. Azi l-am învățat stilul bras pe Matei aici, anii viitori pe Timo.
Dacă înoți contra curent, acei câțiva metri de apă mai mare sunt suficienți pentru că înoți practic pe loc.
Sigur ca am mai prins apă la Someșul Mic de peste 2 metri, la lac Florești sau la compania de apă, dar nu mă așteptam să găsesc în oraș.
Cu barajul instalat recent pentru plasticuri, mă simt mai în siguranță, chiar dacă mai vad deșeuri de plastic, dar care nu apucă să se descompună aici, ci în aval.
De altfel, măsurătorile efectuate în parteneriat cu Strop de rouă arată ca apa, venită aproape, de la munte, e bună, cel puțin până în zona industrială unde încep deversările de la canalizare. Dar la gradene / trepte și la plaja Grigorescu e foarte ok.
Apa rece alungă oboseala și canicula. Dacă la soare sunt vreo 50 de grade, în apă sunt 17, așa că trupul se răcorește instant. Când corpul începe sa se răcească, ne retragem la apă mai mică.
Long story short: se poate înota în Someșul nostru chiar la noi în cartier, puțini știu asta.
Astfel de locuri cu minimă amenajare și condiții de siguranță pot fi cu zecile însă în Clujul metropolitan la lacurile Florești, Gilău, Someșul Cald și Tarnița în amonte de Someș ori în aval, la lacurile de la Câmpenești. Sau chiar în Someș, ca aici.
Primii pași de încurajare a îmbăierii s-au făcut, la noile amenajări de la Plaja Grigorescu semnele de interzicere de intrare în apă s-au scos, dar mai e mult până să fie realizate în România zone oficiale de îmbăiere la râuri și lacuri, cu măsurători constante a calității apei, cu pontoane și alei publice la apă (cum nu avem la Tarnița, de pildă), cu piste sa ajungi la cursuri de apă, deocamdată se tolerează la limită baia. Dreptul la îmbăiere e dreptul nostru la sănătate mentală, iar cu valurile de canicula din prezent și mai ales viitor, e dreptul nostru la sănătate fizică!”, a transmis Adrian Dohotaru pe o rețea de socializare.
6 Comentarii
POLITICIANUL ASTA RATAT A GASIT ACUM CEVA PROIECTE EUROPENE DE MULS CU SOMESUL SI NE TOT BAGA ASTA PE GAT, SE VOR IMBOLNAVI DE PIELE GRAV ATATA EL CAT SI PROGENITURILE LUI. DA MACAR SA NU ATATE SI ALTI OAMENI SA INTRE IN SOMESUL JEGOS SI PLIN DE MIZERIE DOAR SA PRIMEASCA EL BANUTI DE PROIECTE
@GICA: ****-o
mai sus pe Somes spre Floresti puradeii ase bine se ptisa in apa ss nu mai zic c.ac.a de numa buna e spa di. Somes, o enterocolita de tata frumusetea, o cacar.e excelenta. Asta pana nu se inesca careva nu se opreste din ineptiile lui. Bine ar macar pe urma ss il lege sa scapam de el
@aSmun: "iexista" o vb rrumaneasca, dupa ce o trecut peste 7 bolovani, apa "ie" ca si noua, ashe ca din floresti pana in grigorescu are vreme sa se curete....
@andi: asa e si la femei , minim 7 .
@andi: