Duminica 22 Decembrie

Clujeancă, deranjată de slujbele religioase transmise în difuzoare, la biserica din cartier: „Pentru cine? Sau e o formă de convertire?”


Slujbele religioase transmise în difuzoare au ajuns motiv de nemulţumire în rândul persoanelor care au biserici în apropierea locuinţelor. Din ce în ce mai multe mesaje care evidenţiază acest aspect apar pe site-ul de sesizări al Primăriei Cluj. 

Unii clujeni se arată deranjaţi de faptul că slujbele sunt difuzate la boxele exterioare. 

„Vă rog frumos să faceți ceva demersuri în legătură cu slujbele ținute de biserica de pe strada Mehedinți 41. Sf Apostol și Evanghelist Matei. Pe scurt: blocurile de langa biserica sunt în 99% locuințe cu 1 camera, care pe timpul verii se încing foarte tare. Eu personal locuiesc cu doi copii, unul cu cerințe speciale, celalat abia după examene. Nu ne putem odihni! 

Seara nu ne putem culca deoarece este foarte cald, când poate ne-am odihni, duminica, încep slujbele cu boxele puse. De ce? Nu sunt atâția enoriași. Practicarea cultului se poate face civilizat! Nimeni nu are problema ca în sărbătorile mari sa fie mai galagioase, dar vara de ce? Pentru cine? Sau este o forma de convertire? 

Nu suntem cu toții ortodocși. Și nici nu vrem sa fim. Dacă eu sunt respectuoasă cu religia, timpul, obiceiurile celorlalți, eu de ce nu mă pot odihni? De ce sunt nevoită să ascult slujba din boxe? Nu mi se pare normal. Când să ne bucurăm de zile libere și de lipsa școlii? Abia au copiii un pic de vacanță. Bănuiesc că domnii preoții nu locuiesc înghesuiți într-o cameră, și nu sunt nevoiți să închidă ușile pe timp de vara deoarece unii cred că știu ce este mai bine pentru ei”, a sesizat o clujeancă. 

Ce faci când Biserica dă slujba la maximum în boxe? 

Dacă ne raportăm la Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice, lucrurile ar trebui să fie destul de simple. Aceasta incriminează tulburarea fără drept a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă.

În mod normal, în această ipoteză se încadrează și biserica a cărei slujbă este difuzată prin boxe în exteriorul locașului de cult. Așadar, la o primă vedere, biserica nu poate da o slujbă tare în boxe pentru că deranjează liniștea.

Problema reală a apărut în momentul intrării în vigoare a Legii nr. 121/2019 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant, care exceptează de la aplicare activitățile prilejuite de manifestarea libertății de religie a cultelor recunoscute. Practic, această prevedere legală, echitabilă în esență, dar aplicată greșit, a dus la un dezechilibru imens, deoarece biserica se adăpostește lejer sub paravanul articolului 3. Altfel spus, lăcașele de cult sunt exceptate de la respectarea normelor privind conviețuirea socială.

Totuși, cui te adresezi când slujba e prea tare în boxe?

După cum am argumentat mai sus, situația în care biserica deranjează prin difuzarea slujbei cu boxe poziționate în exteriorul său nu este o veritabilă excepție și prevalarea de această dispoziție în situația dată duce la un abuz de drept. Cum nu se încadrează pe excepție, înseamnă că este competentă poliția să trateze plângerea contravențională și să aprecieze în concret dacă intensitatea sunetului depășește limitele impuse de lege. Cu toate acestea, dacă polițistul nu este capabil să facă această apreciere și să încadreze într-un abuz de drept fapta, atunci se cere printr-o acțiune în justiție aprecierea instanței. Până la urmă, încadrarea într-un abuz de drept presupune analiza situației concrete și legale, care, în mod normal este făcută de instanță, scrie avocatoo.ro.

Comentarii Facebook