Vineri 20 Decembrie

Clujeancă stabilită în Napoli, Italia, unde sunt 6 milioane de oameni în izolare: Toți așteaptă adevărata izbucnire a virusului în sud


Italienii trăiesc în case de câteva zile și au rămas deschise numai magazinele alimentare, farmaciile, chioșcurile de ziare, tutungeriile și benzinariile. O clujeancă plecată și stabilită în Napoli (n.red. Gabriela Pentelescu Campeglia, fost editor-prezentator la CD Radio) ne-a relatat cum se simt aceste zile și cum s-au conformat napoletanii izolării și carantinei. 

Încet, încet și în sudul Peninsulei, la Napoli, oamenii încep să înțeleagă că nu e de glumă cu coronavirusul și că unica soluție pentru a-i împiedica răspândirea este izolarea în casă. Prin lege, au rămas deschise magazinele alimentare, farmaciile, chioșcurile de ziare, tutungeriile și benzinariile. Străzi, care până acum o săptămână erau prada haosului metropolitan, astăzi sunt aproape goale. Din când în când trece câte o mașină a poliției locale de unde, cu un megafon, oamenilor li se cere să rămână în case.

În întreaga regiune Campania, din care face parte Napoli, trăiesc în jur de 6 milioane de persoane, iar până aseară numărul oficial al celor bolnavi ajunsese la 450 (80 sunt internați în spitale, 25 se afla în terapie intensiva, iar restul sunt în carantina la domiciliu). Numărul celor morți era de 9. 

Dacă e să se uităm la cifre, situația nu pare nici pe departe gravă în comparație cu ceea ce se întâmplă în regiunile din nord, unde sălile de reanimare sunt insuficiente și întregul sistem sanitar este în pragul colapsului. Este însă o tristă consolare, întrucât toți așteaptă adevărata izbucnire a virusului în sud, după ce zeci de mii de persoane au fugit din nord, odată cu anunțarea săptămâna trecută a stării de urgență. 

Guvernatorul regiunii Campania, Vincenzo de Luca, s-a transformat într-un soi de personaj din filmele de acțiune, unde sunt aprig pedepsiți cei care vor să facă pe șmecherii și să ignore regulile. De Luca știe bine cât de indisciplinați și delăsători sunt concitadinii săi. Zilnic adopta măsuri din ce în ce mai restrictive pentru întreaga Regiune, cu scopul evitării extinderii bolii. Ba mai mult, își ceartă și amenință concetățenii de pe pagina lui de Facebook. Tot aici este actualizată în timp real situația îmbolnăvirilor și a deceselor. 

Metoda aceasta, aparent dictatorială, începe să-și arate rezultatele, iar spațiile urbane s-au golit. Inițial, o seamă de napoletani indignați afirmau că e anti democratic să li se interzică să zburde veseli pe malul marii sau să renunțe la plimbările romantice. Cum parcurile au fost închise, mulți folosesc patrupedul din dotare ca o scuză pentru a mai da câte o tură, în plus, în jurul blocului. Însă și aia rapidă și la o distanța de cel puțin doi metri fata de ceilalți plimbăreți cu câini. 

Dacă tot nu pot să iasă, oamenii încep sa găsească idei alternative pentru a sta împreună, pentru a-și face curaj și pentru a simți că aparțin unei comunități. 

Imaginile cu cantecele de la balcoane au făcut înconjurul lumii. Acum, parcă s-au mai calmat, deși câte un nostalgic meloman continuă să scoată boxele la ferestre la vreme de seară, spre disperarea vecinilor, care sunt solidari, dar nu și surzi. 

Astfel, se trăiește online. Mult odiatul internet se dovedește vital. Bunicii au învățat să folosească Whatsapp -ul și Facebook-ul și stau la povesti cu nepoții, față în față, pe net. Temele se fac online, iar conversatiile telefonice între prietenii durează ore întregi. 

În rest, se așteaptă. Și se speră. Se spera să nu fii chiar tu însuți infectat, motiv pentru care faci numărătoarea inversă a ultimelor 14 zile de incubație. După care, se privește cu îndârjire înspre viitor

Gabriela Pentelescu Campeglia”. 

Foto: www.napolitoday.it

Comentarii Facebook