Clujeanul arestat pentru că a dus în Marea Britanie 145 de COSONI de AUR DACICI îi ATACĂ pe procurori
Un clujean de 44 de ani, care a fost arestat de Tribunalul Alba pentru trafic cu monede de aur dacice, acuză procurorii de modul în care derulează ancheta.
Horia Radu a dus în Marea Britanie 145 de monede de aur, cu intenția de a le vinde. El a fost cercetat și judecat, dar găsit nevinovat de justiția din Marea Britanie, în 2012, iar acum procurorii români încearcă și ei să mergă pe firul evenimentelor.
”În data de 24 iulie am fost arestat de Tribunalul Alba, care a admis propunerea de arestare preventivă a Pachetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Între motivele din această propunere au fost sustragerea mea de la urmărirea penală în cadrul unui dosar penal, deşi eu am luat legătura cu organele de cercetare penală. Anchetatorii m-au sunt pe mobil în Marea Britanie, am fost citat telefonic ca să mă prezint în două zile în România, unde să dau declaraţie de inculpat. Eu eram în Italia şi nu mă puteam prezenta.
Curtea de Apel a casta sentința Tribunalului Alba şi am fost pus de îndată în libertate. Arestarea preventivă s-a judecat în lipsă, în data de 17 iulie”, a declarat Horia Radu, clujeanul acuzat că face trafic cu monede dacice furate.
”Autorităţile române au acţionat cu rea credinţă şi încearcă să facă presiuni. S-au folosit de arestarea preventivă ca să lanseze minciuni în presă împotriva mea”, a spus Radu.
Bărbatul susține că faptele pentru care a fost arestat acum în România au fost clarificate în Marea Britanie, unde a fost achitat.
”Pericolul pentru ordinea publică şi anume cei 145 de cosoni din aur, pe care i-am declarat că îi am asupra mea, la vama dintre Marea Broitanie şi Franţa. Atunci aceste monede au fost reținute.
Pentru că nu am vrut să dezvălui numele clientului, s-a început urmărirea penală pentru trafic de obiecte furate şi de spălare de bani. Am fost arestat 24 de ore şi apoi eliberat. În urma investigaţiilor, autorităţile române au fost informate despre prezenţa cosonilor la British Museum. Partea română au trimis un dosar pe baza căruia autorităţile britanice au renunţat la acuzaţia de spălare de bani şi trafic de bunuri furate, dar au decis să mă trimită în judecată pentru comercializarea cu rea credinţă a unor bunuri culturale, care au fost sustrase din situri arheologice.
Autorităţile britanice mi-au prezentat probele din România şi am fost trimis ân judecată. În 24 septembrie 2012, am pledat nevinovat, iar atunci procuratura şi-a retras acuzaţiile şi am fost liber să plec. Eu sunt dealer de obiecte antice si am şi o firmă pentru care plătesc impozite”, a mai explicat Horia Radu.
Cosonii de aur nu se prea vând în acest moment pentru că ”nimeni nu vrea să îşi aprindă paie în cap”.
Procurorii din România, la un an după achitarea în Marea Britanie, l-au informat că este cercetat penal și s-a încercat arestarea lui. ”Pe baza a ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie, procurorii români au început şi ei o anchetă pentru care am fost arestat acum. Un coson se vinde în funcţie de starea în care se află acea monedă. În medie, se oferă la vânzare cu 700 de euro şi nu se vând. Cu 500 de euro s-ar putea să se vîndă”, a mai spus Horia Radu.
El a fost urmărit penal și trimis în judecată și într-un dosar din 2007, sub acuzația de trafic de brăţări dacice. ”În 2005 am fost citat ca martor şi mi s-a cerut să colaborez cu autorităţile. În caz contrar voi avea probleme. Am fost pus sub acuzare în 2007 şi, în 2008, când am fost trimis în judecată s-a cerut arestarea preventivă. Am rămas în libertate ca urmare a deciziilor instanţelor din Hunedoara. Din 2008 încă nu s-a pronunțat un verdict.
Eu nu am intenţia să fug din România. Vreau să combat şi să mă lupt împotriva arestărilor preventive care se folosesc prea des, iar deciziile se dau prea uşor chiar şi când nu este cazul.
Am spus că problema cosonilor de aur a fost deja soluţionată în favoarea mea de către instanţele britanice. Procurorii români mă acuză de spălare de bani şi anume că am ascuns provenienţa ilicită a bunurilor, adică dacă eu nu spun de unde am cosonii de aur, atunci sunt vinovat de spălare de bani”, a mai afirmat clujeanul.
El îi acuză pe procurori că i-au amenințăt și familia după arestarea din luna iulie 2013.
Potrivit rechizitoriului din dosarul ”Aurul Dacic ll”, privind rețeaua care trafica brățări dacice, liderul noului grup ar fi Horia Radu, un colecţionar amator de monede din Cluj-Napoca, scria evz.ro, în august 2008.
Bărbatul are atât cetăţenie română, cât şi cetăţenie britanică. Anchetatorii susţin că Horia Radu a început să caute comorile dacice după ce, în luna august 1996, nişte ”căutători de comori” au găsit 3.000 de monede din aur lângă vechea capitală dacică. Horia Radu mai este acuzat şi că ar fi participat la traficarea a patru dintre cele 15 brăţări sustrase de ”gruparea Ceia“.
În mai 2005, 13 persoane din Deva au fost reţinute sub acuzaţia că ar fi traficat 15 brăţări dacice din aur găsite la 800 de metri de incinta sacră de la Sarmizegetusa Regia. Cei 13 au fost trimişi în judecată în octombrie 2005, iar procesul este încă pe rol la Tribunalul Hunedoara.
3 Comentarii
Cred ca Statul Roman ar trebui sa-i plateasca daune morale si civile pentru ca i-a prejudiciat imaginea. In plus a oprit o tranzactie internationala: e dreptul lui sa vanda ceea ce a dobandit prin munca! Cred ca Statul Roman se simte umilit pentru faptul ca nu investeste in protejarea patrimoniului si nici nu-i lasa pe intreprinzatori sa introduca in… Citeste mai departe
Si emanuel asta mare prost. De ce sa nu fi vandut casa lu' mata?
da de ce sa nu fi vandut casa lu ma-ta si cocioaba lu buna-ta?