Duminica 22 Decembrie

Clujenii au dus tricolorul la Roma, la canonizarea Papei Ioan Paul al II-lea și Papei Ioan al XXIII-lea - FOTO

 

Un grup de clujeni a asistat, duminică, 27 aprilie, în Piaţa ”Sfântul Petru” din Roma, la ceremonia de canoizare a Papilor Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea.

 

În Piața de la Vatican au fost peste un milion de pelerini din diferite țări, între care și câteva sute din România însoțiți de episcopi și preoți. 

 

Din Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla au luat parte la acest moment istoric al Bisericii Catolice, Episcopul eparhial, PS Florentin Crihălmeanu, (singurul Ierarh din România care a primit, prin mâinile Papei Ioan Paul al II-lea, darul consacrării episcopale), precum şi peste 100 de pelerini, preoţi, persoane consacrate, studenţi teologi, credincioşi laici. 

 

Asociaţia eparhială a tinerilor greco-catolici, ASTRU-Cluj, a fost reprezentată de un grup de 10 tineri însoțiți de președinta asociaţiei, Raluca Fernea. 

 

Am dorit foarte mult să particip la procesul de sanctificare a celor doi Papi, doream să-l văd «în carne şi oase» pe Papa Francesco şi, în plus, nu mai fusesem niciodată la Roma. Am profitat de noaptea de veghe şi de experineţa de veghe înainte de Sfânta Liturghie, deşi a durat mai mult decât mă aşteptam. A fost o experienţă extraordinară pentru că am avut timp să mă rog şi să văd cu surpriză că rezist la atâtea ore de veghe”, a relatat Cristi Botiza, una dintre tinerele care a asistat la ceremoie.

 

A fost un moment unic, minunat, un dar de la Dumnezeu pentru care trebuie să-I mulţumesc în mod special, pentru că m-a învrednicit să fiu astăzi aici, printre atâţia tineri care au venit din toate colţurile lumii, ca să participăm şi să ne rugăm împreună la aceşti doi mari sfinţi”, a spus și Lavinia Drăgan.

 

Mă bucur foarte mult că am putut să particip la această ceremonie, am simţit că toată lumea era chemată să vină şi să răspândească ceea ce ne-au lăsat aceşti doi Papi, respectiv vocaţia la fericire. M-am simţit ca şi cum mi s-a deschis o cale mică spre rai, am simţit bucuria, îndemnul spre pace şi toţi oamenii care erau în jur, muzica, tot ceea ce compunea atmosfera din Piaţa "Sfântul Petru", totul venea de la Spiritul Sfânt şi insufla sentimente pe care nu se pot descrie”, a adăugat și Mihai Sona.  

 

Tot din Cluj-Napoca, au participat la canonizare şi pr. vicar Anton Crişan cu un grup de 45 de credincioşi, şi în jur de 20 de credincioşi din Protopopiatul Gherla, împreună cu pr. protopop Alexandru Hruban, cu toţii mărturisind, la rândul lor, bucuria şi entuziasmul în credinţă ce i-a însufleţit şi, mai ales, au experimentat faptul că Biserica este vie, plină de iubirea şi milostivirea lui Dumnezeu.

 

În discursul său, Papa Francisc i-a caracterizat pe noii sfinţi: ”Au fost preoți, episcopi și papi ai secolului XX. Au cunoscut tragediile acestuia, dar nu s-au lăsat copleșiți de ele. Mai tare, în ei, era Dumnezeu, mai tare era credința în Isus Cristos, Răscumpărătorul omului și Stăpânul istoriei. Mai tare, în ei, era milostivirea lui Dumnezeu care se arată în aceste cinci răni, mai tare era apropierea maternă a Mariei.

 

Să nu uităm că sfinții sunt cei care susțin și fac să crească Biserica. În convocarea Conciliului (Vatican II), Ioan al XXIII-lea a demonstrat o docilitate delicată față de Duhul Sfânt, s-a lăsat condus și a fost pentru Biserică un păstor, o călăuză-călăuzită. Aceasta a fost marea slujire adusă Bisericii; a fost Papa docilității față de Duhul Sfânt”.

 

Pornind de la Evanghelia proclamată în această duminică, despre greutățile apostolului Toma de a crede în Învierea lui Cristos, Papa Francisc a spus că Sfinții Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea ”au avut curajul să privească rănile lui Isus, să atingă mâinile lui rănite și coasta lui străpunsă”, pentru a da ”mărturie înaintea Bisericii și a lumii despre bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu”.

 

 

 

Comentarii Facebook