Duminica 22 Decembrie

Clujenii beau de ani buni dintr-un izvor cu apă contaminată cu nitriți și nitrați, dar continuă să riște


Un inginer clujean a testat calitatea apei dintr-un izvor din Dej, de unde foarte multă lume bea apă, iar rezultatul nu este deloc bun. 

Alexandru Luchiian, inginer IT, a testat apa și a spus că nivelul de nitriți este dublu față de cel admis. ”Putem vedea cum s-au colorat nitraţii. Aici ar trebui să fie un maxim de 50, dacă puteţi vedea, el deja a depăşit acea valoare. E dublu! În principiu, izvorul ăsta nu conţine apă potabilă şi nu ar trebui să bem”, a spus acesta. 

Alexandru Luchian a pus la punct în Cluj o reţea de senzori care măsoară calitatea aerului, iar de curând monitorizează și izvoarele. 

Cu ajutorul unui laborator mobil, sunt monitorizaţi şase parametri ai apei: potenţialul de hidrogen, oxigenul, potenţialul de reducere a oxidării, conductivitatea electrică, temperatura şi opacitatea sau lipsa de transparenţă. După fiecare test, Alexandru amplasează stickerere cu un cod QR lângă izvoare, care, odată scanat, afişează detalii despre fiecare apă în parte, scrie observatornews.ro

Alexandru Luchiian lasă în dreptul izvoarelor testate un sticker cu un cod QR, pe care îl poate citi oricine cu un telefon mobil pentru a vedea dacă apa este potabilă sau nu. ”Până acum am testat 23 de izvoare aproape din toată ţară. În Dej am găsit 3 din 4 izvoare care au arătat parametrii ce nu sunt în grafic. Asta înseamnă că apa nu poate fi băută de copii şi de femei însărcinate”. 

Direcţia de Sănătate Publică ar trebui să se ocupe de testarea izvoarelor, dar dn 2019 nu s-a mai făcut nimic.

Consumul pe termen lung al apelor cu un conţinut ridicat de nitraţi poate fi fatal pentru copii şi duce la afecţiuni grave în rândul adulţilor. 

E super bună. De aici beau de ani de zile. Mă risc”, a spus un localnic. 

Comentarii Facebook