Duminica 22 Decembrie

Clujenii care erau în căutare de liniște rurală au nimerit într-un alt „cartier” al Clujului. Floreștiul, sufocat de blocuri și locuitori


Cea mai mare comună din România, a început să se dezvolte din ce în ce mai mult cu trecerea timpului. Este vorba despre comuna Florești, județul Cluj, acolo unde numărul locuitorilor se apropie acum de 50 de mii, dublu față de anul 2012 și de șapte ori mai mare ca în urmă cu 20 de ani. Numai în ultimele șase luni, peste 1.200 de oameni și-au făcut buletin de Florești. 

„Exodul” spre Florești dinspre municipiul Cluj-Napoca a început după anul 2002, atunci când oamenii căutau liniștea de la sat în detrimentul aglomerației de la oraș. Câțiva ani mai târziu, toți cei care căutau liniștea specifică zonei rurale, s-au trezit că locuiesc de fapt într-un adevărat oraș: cu multe străzi, blocuri cât cuprinde, locuri de parcare înghesuite și magazine la tot colțul. 

Nu e comună, numai se zice, e păcăleală. Nu mai e comună... Că dacă ne trece la oraș sunt impozitele mai mari”, spune un locuitor al Floreștiului. 

Floreștiul, opțiunea mai ieftină față de Cluj-Napoca

Să vinzi un apartament sau o casă din Cluj-Napoca și să cumperi ceva în Florești  a devenit o afacere tot mai des întâlnită în ultimul deceniu. „Mult mai ieftin, sfertul de preț. Dacă vinzi un apartament în Cluj, îți iei 4 aici”, a declarat un clujean. 

Pe strada Eroilor din Florești au fost construite cele mai inestetice și înghesuite blocuri din comună, asta în perioada 2000, când primar era Ioachim Vancea, fiind un haos imobiliar în toate zonele atractive din Cluj-Napoca și Florești. Cu timpul, numărul blocurilor din Florești a crescut, iar prețurile, au crescut și ele. Acum 10 ani, o garsonieră aflată pe această stradă costa undeva la 15.000 de euro, acum, o garsonieră în comuna Florești poate să ajungă și la 35.000 de euro. 

Clujenii care s-au mutat în Florești regretă alegerea făcută

M-am mutat de 8 luni în Floresti, dar regret... Nu sunt trotuare, nu sunt parcuri, nu e este spațiu, canalizarea, fix aici, curge tot timpul. Nu am avut suficienți bani ca să rămânem în Cluj și am ales Florești”, declară nemulțumit un locuitor al comunei. 

Comuna este acum condusă de Bogdan Pivariu, care are planuri de construire a unei centuri prin partea de sud, sprijină proiectele de Metrou și Centură Metropolitană. În plus, se vorbește despre lărgirea unor drumuri, cum este ”strâmtoarea Terra”, și amenajarea altora noi. 

În 20 de ani, numărul locuitorilor cu buletin pe Florești a crescut cu șapte ori , de la 7.400 de oameni în 2002, la aproape 50.000 astăzi. 

Construcțiile haotice s-au oprit. Mai sunt autorizații emise de administrațiile din trecut, dar din 2020 tot ce se autorizează este conform stadardelor din Cluj-Napoca. Construcțiile noi se fac cu grădinițe și creșă, locuri verzi și drum, fiind reduse cu mult autorizațiile noi.

În plus, Floreștiul se va dezvolta pe zona de nord, unde noul PUG anunță noi zone de locuit.

Comuna Florești a intrat și în atenția agenților economici

Tot mai multe societăți comerciale și agenți economici ori își relochează afaceri din alte zone, ori ïși deschid noi unități. Fiecare presupune, atunci când își va deschide activitatea, între 80 și 100 de persoane”, declară purtătorul de cuvânt al Primăriei Florești, Anca Stănescu. 

Investiția unuia dintre cele mai mari magazine de mobilă și decorațiuni, care se va deschide în Florești, va fi de 10 milioane de euro.

Comuna va avea un muzeu nou, în valoare de 15 milioane de euro, dar și o nouă bază sportivă la standarde europene, în zona Sub Cetate. 

Comentarii Facebook