Vineri 27 Decembrie

Clujenii din Mănăștur se plâng de invazia căpușelor în parcurile din cartier:,,De o săptămână, în fiecare zi se întoarce copilul cu o căpușă pe el”


Odată cu vremea frumoasă de afară a apărut și sezonul căpușelor. Aceste insecte sunt extrem de periculoase deoarece pot provoca afecţiuni grave, precum boala Lyme.

Căţeii sau pisicile se pot alege foarte uşor cu o căpuşă, în acest sezon. Acestea stau în iarbă şi se prind uşor de blana animalelor, ajungând apoi la piele. Și copiii care se joacă deseori în spațiile verzi pot cădea foarte ușor pradă insectelor.

O astfel de situație se întâmplă și în Mănăștur, reclamă o clujeancă. Femeia cere Primăriei Cluj-Napoca să suplimenteze acțiunile de dezinsecție împotriva căpușelor. 

,,Buna! Doresc sa fac sesizare pentru o invazie de căpușe, în zona Mănăstur în special în zona parcurilor și a spațiilor verzi. De o săptămână în fiecare zi se întoarce copilul cu o căpușă pe el.

Menționez ca se joaca doar în parcuri și în zone amenajate. Cred ca s-a sărit peste etapa de deratizare sau ce se face împotriva căpușelor. “, le reclamă femeia autorităților locale. 

Ce să faci în cazul unei mușcături de căpușă?

1.Folosește o pensetă cu vârf subțire pentru a extrage căpușa. Asigură-te că tragi ușor, încercând să o scoți întreagă. Evită strivirea sau stoarcerea căpușei, pentru a preveni eliberarea de bacterii sau alte substanțe în piele. În cazul în care capul căpuşei se rupe în piele, nu te îngrijora! Îl poți extrage cu un vârf de ac de seringă cu uşurință. 

2. Curăță zona mușcată cu apă și săpun. Dezinfectează zona cu alcool sau cu o soluție antiseptică.

3. Urmărește zona mușcată pentru semne de infecție sau reacții alergice, cum ar fi roșeață extinsă, umflare, durere sau febră. Dacă apar astfel de simptome, prezintă-te la camera de gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.

Este recomandat consultul medical de urgența în cazul în care nu se poate îndeparta complet căpușa. 

Comentarii Facebook