Clujenii expropriați ca să facă loc pentru șantierul Metroului se simt nedreptățiți de lege: Pe domnul Boc nu-l prea interesează/Dispare un cartier întreg


Clujenii expropriați pentru a face loc șantierului Metroului se plâng că despăgubirile oferite nu le permit să-și cumpere o altă locuință în orașul cu cele mai ridicate prețuri imobiliare din România. Deși, oficial, au fost deja expropriați, aceștia nu au primit încă banii, în ciuda afirmațiilor Primăriei care susține că sumele ar fi fost deja transferate. Oamenii se tem că și-au pierdut casele doar pentru a face loc altor proiecte imobiliare în centrul orașului și sunt sceptici că Metroul va fi vreodată construit la Cluj, potrivit pressone.ro.

Investiția uriașă - a cărei utilitate e contestată de mai mulți specialiști în transporturi și în sistematizare a spațiului public - ar trebui să închidă circulația pentru cel puțin un an în perioada de șantier pe bulevardele 21 Decembrie, Moților și Memorandumului, cele mai mari artere care străbat orașul, legând cartierele Mănăștur și Mărăști. Dar nu e numai atât. Dincolo de bani, strategie și proiecții victorioase, proiectul Metroului afectează viețile a sute de oameni.

La ultima conferință de presă organizată, Boc a declarat că 56.000.000 de euro au fost virate în contul proprietarilor pentru exproprieri. 

„În contul meu nu e niciun ban, e 0 - 0 - 0! Nici nu mi-a cerut nimeni numărul de cont”, spune Nicușor, un clujean care locuiește într-o curte comună de pe artera Moților, în apropiere de ceea ce ar trebui să fie stația de metrou Sportului.

„Nu să mai face, doamnă [Metroul]! Unde?! Poate la Boc acasă! Io am pă cineva în Primărie, care o zis frumos și clar, nu să mai face că n-au pă unde să-l facă, pentru că căsâle estea n-au nicio fundație, unde să-l facă, că zguduie toate căsâle jos! Îi la mintea cocoșului!”, spune un tânăr care locuiește acolo.

Nicușor spune pentru sursa citată că proprietatea lui - aflată pe listă - nici nu face parte din culoarul metroului și că Primăria a extins abuziv suprafața de expropriere ca să facă din actuala curte comună un pasaj care să unească strada Moților cu Parcul Central Simion Bărnuțiu. 

„Stând de vorbă cu domnul [Virgil] Poruțiu, directorul tehnic al Primăriei, l-am întrebat: Dom’ne, poți să modifici culoarul de expropriere? Da, mi-a răspuns. Se poate modifica în minus, adică să se excludă din zona de imobile expropriate tocmai în ideea de protecție socială, că mulți sunt afectați, nu-s plătiți decât la 40% din valoarea proprietății lor și sunt scoși din case, ceea ce pe domnul Boc nu prea îl interesează. Se crede un nou Ceaușescu care, când face așa (gest larg cu mâna, n.red), dispare un cartier întreg!”.

Nicușor a fost la Primărie să le spună că n-au nevoie de casa lui pentru a construi gura de metrou. A cerut un nou proiect pentru edificarea aleii pietonale, alte avize, alte studii și aprobări și dezbatere publică. Spune că administrația s-a folosit de un artificiu: au considerat tot lotul de 12 apartamente, fiecare cu un proprietar diferit, drept o singură parcelă funciară. Cu un drum, concluzionează Nicușor, Primăria face „curat” pe o suprafață care va rămâne liberă la construit și aproape de Centru, scrie pressone.

Comentarii Facebook