Clujenii inventariază problemele municipiului și aleg să facă haz de necaz: Îmi place pentru că, oriunde mă duc în concediu, e mai ieftin decât acasă



Mai mulți locuitori ai municipiului Cluj-Napoca au ales să facă inventarul online al problemelor care atentează la calitatea vieții din „orașul de cinci stele”. În timp ce unii au ajuns la concluzia că nu este rentabil să locuiești pe termen lung în Cluj-Napoca, alții au ales să facă haz de necaz. 

Într-o postare publicată pe platforma Reddit, un internaut a trecut în revistă o parte din neregulile pe care le-a constatat de-a lungul timpului. Mai exact, principalele aspecte fac referire la aerul poluat, traficul intens, haosul urbanistic sau prețurile ridicate pentru servicii. De asemenea, clujeanul se declară nemulțumit de performanța municipalității, despre care susține că este „incapabilă să gestioneze proiecte mari de care orașul are nevoie urgentă”. Concluzia desprinsă de acesta, în urma unei analize sumare, este că „poți trăi mai bine și sănătos în alte orașe/țări”, deoarece „Clujul are mai multe dezavantaje decât avantaje”. 

Pe termen lung nu merită să locuiești în Cluj-Napoca. Aer foarte poluat, aglomerație tot mai mare în fiecare an, urbanism fără viziune pe termen lung, orașul se dezvoltă haotic în continuare în interior și asta doar accentuează și mai mult aglomerația și poluarea, tot mai multe blocuri în zonă unde erau doar case înainte.

Prețuri mari la restaurante, baruri, cafenele, săli de nunți, sesiuni video-foto, DJ, cofetării, brutării, și în general la servicii, toți trag în sus de prețuri doar pentru că sunt în Cluj Napoca. Calitate slabă a serviciilor, restaurante mediocre la prețuri umflate.

Administrație locală plafonată, incapabilă să gestioneze proiecte mari de care orașul are nevoie urgentă (exemplu centură ocolitoare). Tot mai multă murdărie în orașul în fiecare an cu câte crește populația orașului devin tot mai murdar.

Aeroport mediocru (mai bine spus Aerogara Cluj Napoca). Spitale de stat și gări mediocre și murdare. Nu prea ai multe de văzut și făcut prin Cluj, tot ce este de văzut se poate vedea în 2 zile, de asta mai mulți turiști nici nu vizitează Clujul și merg în orașe turistice precum Brașov, Sibiu, București, Timișoara, Oradea și Iași.

Când vin cunoscuți în Cluj îi ducem la salina Turda că altceva nu este de interes în zonă, nici măcar un Aqua Park decent nu poate să facă primăria după atâția ani. Chiriile cele mai scumpe din tara dar salarii sub capitala. Cu excepția universităților și a unor posibilități de angajare nu prea merită să rămâi în acest oraș.

Clujul are mai multe dezavantaje decât avantaje, poți trăi mai bine și sănătos în alte orașe/țări.”, a concluzionat clujeanul. 

Comentariile nu au încetat să apară

O altă persoană, care s-a lăsat vrăjită de Cluj-Napoca încă din studenție, susține că plănuiește să se întoarcă în orașul natal. Mai mult, aceasta a spus că după ce a petrecut aproape 10 ani în orașul de pe Someș, a ajuns la concluzia că nivelul de trai din orașele mai mici este mai ridicat.

Să știi că în 2015 când am venit la Cluj la facultate am crezut ca voi trăi aici până mor. Recent mă gândesc tot mai mult să mă mut acasă în orașul meu natal de 10 ori mai mic la populatie și să pornesc ceva business aici. Cum trece timpul peste capul meu, tot îmi vine să cred ca cel mai bine se trăiește în orașe mai mici care sunt mult mai liniștite decât orașele mari, dar mai există și ceva oportunități de făcut bani.”, se arată într-un comentariu. 

O altă problemă semnalată în cadrul dezbaterii online face referire la prețurile exagerate ale locuințelor, dar și la modul în care viața marcată de stres i-a schimbat radical perspectiva asupra vieții. 

Viața în Cluj, per total, a devenit mai scumpă și mai stresantă decât în ​​anii 2010. Cine nu a reușit să îsi ia atunci casă, acum plătește niște prețuri nesustenabile pentru omul de rând, mai ales că am impresia că mai toate prețurile sunt simțitor. mai mari în Cluj.

Vârsta - omul se schimbă. Acum 20 ani mă uitam la părinții mei și mă gândeam cum dracu vegetează așa în casă fără să iasă fără să se distreze. Acum 10 ani mă gândeam că viața într-un oraș mic fără teatru, fără cinema, fără restaurante este o tristețe. Dar uite că după ce au venit copii și slujbele mai grele și alte cele, nu sunt cu mult mai diferit de-ai mei. Așa că, uneori mă gândesc și eu, ce mi-e Cluj ce mi-e un oraș mai mic.

Un alt locuitor al Clujului a încercat să expună și părțile pozitive ala municipiului. Printre acestea se numără calitatea învățământului și a serviciilor medicale, evenimentele culturale sau o paletă mai vastă de joburi. În final, clujeanul a ajuns la concluzia că problemele semnalate se pot remedia dacă s-a aborda o atitudine fermă împotriva elementelor deranjante. 

Ia câteva pozitive: -școli bune (licee, facultăți, scoli de muzica etc)

-spitale și medici buni (mai mulți și mai buni decât în Oradea sau Baia-Mare, că nu vine lumea din toată Transilvania aici la medici degeaba).

-cultura (teatru, tiff, evenimente, concerte etc)

-aeroport cu multe destinații

-lume faină

-joburi bune

-activități pentru copii

-zona bună aproape de graniță, munte, autostradă etc

-atmosfera mai intensă față de orașele gen Bistrita sau Zalau (clar nu e pentru toata lumea)”. 

Dezbaterea s-a sfârșit într-o notă umoristică: „Îmi place în Cluj pentru ca oriunde mă duc în concediu, e mai ieftin decât acasă”, a concluzionat un alt clujean. 


Comentarii Facebook