Duminica 22 Decembrie

Clujenii nu mai suportă nesimțirea agenților imobiliari: „5 agenții cu aceeași proprietate”/„La noi e vestul sălbatic în orice domeniu”


,,Jungla imobiliară” din Cluj-Napoca continuă să enerveze și exaspereze foarte mulți oameni. De data aceasta agențiile imobiliare sunt în prim plan. Acestea sunt criticate pentru că aparent, mai multe apartamente ar apărea la mai multe agenții. 

O postare publicată pe o rețea de socializare de către un utilizator ridică problema apartamentelor care apar pe mai multe site-uri, la mai multe agenții, iar atunci când responsabilii sunt sunați, nu răspund la telefon sau spun că proprietatea este deja ocupată. 

,,Un apartament pe care îl urmăresc, s-a postat pe OLX la cateva ore după ce mi s-a zis ca e "rezervat". Cand am intrebat, mi s-a zis ca s-a platit un pachet de promovare și se posteaza automat,” a explicat clujeanul care a publicat postarea. 

,,Ca să suni la ei să-ți bage pe gât alte apartamente. Și eu mi-am găsit apartamentul în care locuiesc acum pe un grup de chirii. Am întrebat proprietarul dacă sunt dat afară și așa aflu. Când am sunat la ei au zis ca “s-a dat dar nu au apucat să dezactiveze anunțul”. Anunțul adăugat de 2 zile în condițiile în care eu locuiam aici de 2 ani. Îs niște măgari de samsari,” a comentat un clujean. 

,,E vorba de o tactica jegoasa denumita "bait and switch", care e ilegala in tarile cu apa calda. Cine e prins facand asta isi pierde dreptul de profesare ca agent. La noi e vestul salbatic in orice domeniu, fiecare face ce vrea,” a mai adăugat un bărbat.

Cercul vicios al sectorului din Cluj: Preț mare locuințe - Număr mare de agenții - comisioane mari agenții - Preț mare locuințe

Creșterea numărului de agenții care cer comisioane uriașe, duce la creșterea prețurilor imobilelor, atât la vânzare, cât și la închiriere. Mai departe, prețul enorm al locuințelor, înseamnă comisioane mari pentru agenții imobiliari, aceștia având tot interesul să vândă locuințe din ce în ce mai scumpe, pentru a încasa comisioane și mai mari. 

Prin urmare, creșterea prețurilor la imobilele clujene este cauzată și de puzderia de agenții apărute, care percep comisioane enorme. În acest context, meseria de agent imobiliar devine tot mai avantajoasă, mai ales într-un oraș în care „calitatea vieții” este mărită pe seama prețurilor uriașe la imobile. Așadar, agențiile reprezintă primele elemente care au umflat artificial această piață și primele care vor rămâne cu „buza umflată” la spargerea bulei. Multe dintre ele se vor închide la fel cum au apărut, peste noapte.

Deși agenții imobiliari rămân pozitivi în ceea ce privește sectorul imobiliar în 2023, analiștii economici au o altă părere. Se pare că sectorul imobiliar a ajuns la o etapă de stagnare. Din cauza creșterii inflației, dar și a prețurilor foarte mari existente deja pe piață, prețul chiriilor nu mai poate crește. Așadar, deși oamenii nu-și permit să achiziționeze o locuință, nu sunt dispuși nici să ia credit ipotecar pe timpul crizei de acum. 

Iancu Guda, analist economic, a declarat într-un interviu acordat Republica.ro, că piața chiriilor nu mai are potențial să crească, întrucât chiriile sunt deja foarte mari și nu este putere de cumpărare. Acesta a explicat, pentru publicația citată, de ce anul 2023 nu este tocmai potrivit pentru luarea unui credit, dar a vorbit totodată și de piața chiriilor din România. Potrivit analistului economic ponderea chiriei în salariul mediu din România e de 50%, cea mai mare din Europa. 


Comentarii Facebook