Vineri 27 Septembrie

Clujenii privesc cu invidie și alte orașe ardelene, nu doar Oradea: „Aruncăm un ochi și la Brașov/Diferențele sunt de la cer la pământ” - FOTO


Tot mai mulți clujeni își exprimă nemulțumirea față de ritmul în care se dezvoltă Cluj-Napoca, comparând orașul cu alte centre urbane din Ardeal, precum Oradea și Brașov. Oamenii văd cum în alte zone se implementează proiecte majore de infrastructură și se ridică cartiere faine, aerisite, mai aproape de necesitățile locuitorilor. Clujul pare să rămână repetent în comparație cu „frații” săi transilvăneni. 

Clujenii speră ca proiectele de succes din alte orașe ardelene să inspire și administrația clujeană, care pare să aibă dificultăți în a ține pasul cu standardele de dezvoltare urbană din alte părți ale regiunii.

„Tot ne uităm cu invidie la vecinii din Oradea (administrația de acolo investește în infrastructură, facilități de agrement pentru mase, etc). Mai putem să aruncăm un ochi și la Brașov: aici e cartierul Coresi (nou ridicat pe platforma fostei fabrici Tractorul). Compar fără să vreau cu zona de blocuri noi a străzii Soporului din vecinătatea fostului cartodrom (sau baza sportivă Gheorgheni pentru cei mai nou aterizați la Cluj). 

Diferențele sunt de la cer la pământ. Așa cum cu o floare nu se face primavară, la fel cu un bloc nou (la noi în Cluj ) nu se face sistematizare, urbanism, reconversie urbană și alte sinonime.... În schimb, cu un cartier ridicat cu cap, cum e în Brașov, mai ai o șansă.  Blocurile nu sunt înghesuite (amintesc oarecum de partea veche a cartierului Gheorgheni) senzația generală este una de aerisit și spațiu.

p2.jpg

Spații verzi, piste de biciclete, locuri de parcare suficiente (nu urcate pe trotuare) șamd. Brașovul a investit cu cap și în infrastructură: exista centura funcțională care ajuta mult traficul auto. Vineri după masă a fost aglomerație. Dar parcă e totul mai fluid. Poți prinde de max 2 ori câte un stop în zonele cele mai fierbinți ale orașului, dar nu există situații gen 30-40 de minute dimineața doar pe câte o stradă  cum e de exemplu Câmpului dimineața șamd. 

Proiectele bune și reușite ar fi bine să-i inspire în sens pozitiv și pe aleșii noștri,  dar văzând ce aprobă și ce se construiește în Cluj (comparativ cu alții) nu prea ai cum să tragi multă nădejde. Poate peste 4 ani sa fie mai multă minte la alegători întrucât chiar se poate și mai bine și mai frumos”, a relatat un clujean pentru Clujul civic. 

Zona Sopor de la marginea Clujului s-a dezvoltat continuu în ultimul deceniu la capitolul imobiliar. Ritmul de construcție a blocurilor nu a ținut cont însă și de necesitățile de bază ale clujenilor care s-au mutat în noile locuințe. Oamenii spun că au nevoie elementar de câteva stații noi de autobuz pentru a avea un acces facil la mijloacele de transport.

Zona Sopor face parte dintr-un nou pariu al administrației locale, care promite acolo un nou cartier, realizat ca la carte. Nu s-a spus, însă, când se va face acest lucru. 


Comentarii Facebook