Sambata 5 Octombrie

Clujenii se plâng că unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Cluj a ajuns ,,un mare nor de fum’’ din cauza fumătorilor


Zilele acestea, în Cluj are loc TIFF, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului. 

Unii clujeni spun însă că, plăcerea vizionării unei proiecții de film a ajuns să fie umbrită de cei care fumează non-stop. 

Un clujean a reclamat, într-o postare de pe un forum, că întreg festivalul a ajuns să miroase doar a fum și a venit cu soluția ca zona de proiecție să fie împărțită în două secțiuni, una pentru nefumători iar cealaltă pentru cei care fumează.

,,La TIFF în aer liber se simte doar mirosul de țigară sau țigară electronică.

Se fumează fără pic de respect față de nefumători.

Nu era așa mai demult.

Măcar dacă e așa, de ce nu aranjăm scaunele în 2 secțiuni, nefumători și fumători să avem aceleași drepturi și respect reciproc?”, a scris acesta pe un forum. 

Postarea a stârnit imediat reacții în rândul clujenilor, mulți dintre ei menționând că TIFF nu este un caz izolat, comportamentul fumătorilor fiind același la multe festivaluri sau manifestații culturale care au loc la Cluj.

,,Pe fumatori cam niciodată nu i-a interesat de cei din jur, indiferent ca e Tiff, Untold sau orice alt festival. Mulți consideră că fiind în aer liber nu au cum să-i deranjeze pe cei din jur.

Ar fi mișto sa se-mparta în fumatori/nefumatori, dar nu cred ca se va intampla asta vreodată.”, a comentat un internaut.

Unii sunt de părere însă, că fumatul ar trebui interzis complet în zonele în care se proiectează filme.

,,Având în vedere că e un eveniment organizat, nu aș vedea nicio problema să interzică fumatul în zonele de proiecte cu totul și, eventual, să indice spațiile unde fumatul e permis. Chiar nu văd de ce nu ne putem obtine 1-2h, cât durează proiecția unui film, chiar și în aer liber.”, a transmis un clujean.

Un alt internaut a fost de acord, amintind că și la alt festival organizat în Cluj a fost implementat un sistem similar. 

,,Exact. La Jazz in the park au fost spații dedicate pentru fumat. Oamenii tot fumează și în afara acelor spații, dar oricum era mult mai OK.”, a relatat acesta.

Cert e că pentru multe categorii de oameni, fumul este extrem de dăunător, mai ales dacă persoanele de lână ele fumează într-una. Deși este un eveniment organizat în spațiu liber, locurile sunt destul de apropiate, astfel, cei care sunt sensibili la fum, precum femeile însărcinate, astmaticii sau copiii, pot fi afectați semnificativ.

Comentarii Facebook