Vineri 22 Noiembrie

Clujenii se plâng de situația cerșetorilor din oraș. Vezi ce răspunde Primăria


O clujeancă a trimis o sesizare Primăriei în legătură cu numărul tot mai mare al cerșetorilor din Cluj-Napoca.

Buna ziua,

Va rog sa luati masuri cu privire la numarul din ce in ce mai mare de cersetori care au aparut in oras anul acesta. Personal, locuiesc in Cluj de anul trecut, si eram foarte mandra de faptul ca am ajuns intr-un oras fara cersetori. Dar, din iarna pana acum, vad ca fenomenul ia amploare. Intai au aparut cersetorii in zona Piata Unirii-Teatru. Apoi i-am intalnit cu oroare in autobuze. Apoi au inceput sa cerseasca prin scarile blocurilor si parcari. Azi am dat de o trupa de cersetori in parcul de joaca pentru copii de la Teatru, agasand mamicile si bunii veniti sa se relaxeze cu copiii in parc. Sunt o plaga pentru oras, va rog din suflet nu lasati fenomenul sa ia amploare. Cu siguranta cersitul e interzis, va rog gasiti masurile corespunzatoare si stopati fenomenul cat e inca usor de stapanit. Sunt o rusine, o pata pe imaginea orasului”, a scris femeia pe domuleprimar.ro.


Reprezentanții Primăriei au răspuns sesizării tinerei explicând faptul că pentru o eficiență sporită a acțiunilor Poliției locale, cetățenii sunt rugați să semnaleze locațiile în care se află cerșetorii la un număr de telefon disponibil 24/24.

Va informam ca in permanenta echipajele Politiei locale care realizeaza activitati de patrulare pe domeniul public intervin pentru a ridica cersetorii de pe strazi si din spatiile publice. Acest fenomen insa, pentru a putea fi stopat necesita si o componenta de implicare a cetatenilor, care pot fi de folos prin semnalarea locatiei, in momentul in care identifica cersetori, astfel incat Primaria sa poata trimite politistii locali punctual la interventie. Va rugam ca atunci cand sesizati astfel de situatii sa sunati la 0264-984 numar accesibil 24/24 pentru a sesiza contraventia si a da ocazia politistilor sa actioneze eficient”, se arată în răspunsul reprezentanților Primăriei.

În răspuns se motivează și prezența sporită a cerșetorilor în Cluj prin faptul că aceștia se bazează pe generozitatea clujenilor, astfel alegând să vină în Cluj-Napoca pentru a-și practica ”meseria”.

O alta problema este cea a generozitatii si marinimiei clujenilor, recunoscute de catre aceste categorii de persoane, situatie care face ca cersetorii sa prefere Clujul altor orase. Din situatia statistica pe care o detinem, peste 90% dintre persoanele retinute de politisti pentru practicarea activitatilor de cersetorie nu au domiciliul in Cluj-Napoca. Procedura legala prevede ca, atunci cand sunt prinsi cersind, acesti indivizi sunt ridicati de pe domeniul public, dusi la sectia de politie in raza careia au fost identificati, si legitimati. Li se incheie procese-verbale de contatare a contraventiei, li se aplica amenzile prevazute de lege, iar daca sunt din alte localitati sunt dusi de catre politisti la gara, predati Politiei TF si imbarcati pe tren catre localitatea de domiciliu. Aceleasi statistici demonstreaza ca, de cele mai multe ori, la prima statie, cersetorii se dau jos din tren si se reintorc in oras. Din cazurile identificate, intr-o zi de cersit, aceste persoane pot castiga sume foarte mari, de multe ori penste 400 - 500 de lei pe zi”, se mai arată în răspunsul Primăriei.

Comentarii Facebook