Duminica 22 Decembrie

Clujenii stau fără gaz, în FRIG, în plină iarnă și Tribunalul nu se grăbește să le facă DREPTATE

 

Un caz mai complicat în care sunt afectate șase familii din Sânnicoară, județul Cluj arată că un om simplu în fața justiției clujene nu contează atunci când vine vorba de interese economice de sute de mii de euro.

 

Mai mulţi locuitori din satul Sânnicoară, localitate situată lângă Cluj-Napoca se judecă de mai mulţi ani, în diferite procese, cu societatea CPL Concordia, care asigură furnizarea serviciului de gaze naturale în localitate. 

 

Locuitorii din Sânnicoară au plătit pentru construirea reţelei de furnizare a gazului metan, iar apoi s-au constituit ca și acționari în societatea comercială G500 Investment SA, care deţine în proprietatea reţeaua de conducte prin care se distribuie gazul natural.

 

În cursul anului 2013, societatea G500 a câştigat un important proces împotriva societăţii CPL Concordia, care a fost obligată la plata sumei de 1.03 milioane lei, reprezentând jumătate din profitul net realizat de societatea distribuitoare în localitate în ultimii șapte ani.

 

În plină iarnă fără gaz

 

La scurt timp după sentința Curții de Apel Cluj și a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care a fost pusă la plată, societatea CPL Concordia a invocat în cursul lunii iulie 2014, că un tronson de conductă de pe strada George Enescu din localitate este defect. ”În data de 21 iulie 2014 am primit notificare de sistare a gazelor naturale iar din data de 22 iulie 2014, de la ora zece, nu mai avem gaze naturale”, spune M. L., o pensionară care locuiește pe strada George Enescu. 

În urma acestei decizii, șase familii au fost deconectate de la rețea. ”De atunci stăm în frig și ne încălzim cu ce putem. Nu vă mai spun că nu avem apă caldă și și nici nu putem găti”, mai spune M.L.

 

Povestea celor șase familii arată faptul că în fața justiției problemele unui om simplu nu contează. Cele șase familii au cerut printr-o ordonanță președințială obligarea celor de la CPL Concordia la reconectarea tronsonului de conductă dezafectat. ”La Judecătorie, în data de 30 iulie, magistratul a respins solicitarea noastră invocând forța majoră. Când au deconectat conducta, CPL Concordia a precizat că tronsonul nu mai prezintă siguranță în exploatare, dar nu a făcut nicio expertiză care să demonstreze acest lucru. Doar în 14 august au verificat starea țevii și a sudurilor iar expertiza a fost depusă în data de 9 septembrie 2014. Cei de la CPL se folosesc de un articol din legea gazelor care arată că orice conducte degradate care sunt înlocuite devin proprietatea concesionarului”, spune un alt locuitor afectat de măsura sistării gazelor. 

 

Cele șase familii au făcut recurs la Tribunalul Cluj, care a fost judecat de judecătorii Camelia Balin și Corina Cimbrudean. Interesant este faptul că avocatul societății CPL Concordia, Adrina Udrescu este cumnata judecătoarei Camelia Balint. ”La recurs, judecătoarea Balint s-a abținut de la judecată locul acesteia fiind ocupat de un alt magistrat. În cele din urmă, dosarul a fost trimis de la Tribunalul Cluj la Tribunalul Comercial Cluj, unde a fost judecat de Elena Bendea și Simona Ivănescu, care după alte două termen au respins acțiunea. Noi în continuare stăm fără gaz și pe nimeni nu interesează”, spune același locuitor.

 

La Tribunalul Comercial dreptul la proprietate nu contează

 

Constituția României garantează dreptul la proprietate privată. Cu alte cuvinte, cine folosește un bun care este proprietatea alcuiva trebuie să plătească. Nu este cazul și a celor de la CPL Concordia. 

 

Vălean Răchișan, administratorul firmei G 500 Investment, care este proprietarul conductei din Sânnicoară a dat în judecată distribuitorul CPL Concordia și a cerut plata unei chirii pentru folosința rețelei. ”Procesul a durat două termene și am pierdut. Judecătorul Simona Ivănescu ne-a respins acțiunea ca și când faptul că suntem proprietari nu contează. Pe lângă asta ne-a obligat să achităm cheltuieli de judecată pentru serviciile prestate de doamna Udrescu, în suma de 16.442 lei. Aproape 4.000 de euro, pentru două termene de judecată. Mi se pare enorm, curios și ciudat”, spune Vălean Răchișan.

 

La Tribunalul Cluj o altă situație ciudată

 

Între timp, la Tribunalul Cluj, societatea CPL Concordia a deschis un alt proces prin care solicită obligarea Primăriei Apahida la emiterea unui autorizații de construire a unei alte conducte, care să fie construită pe lângă tronsonul deconectat de la rețea, care se află pe strada George Enescu din Sânnicoară. ”De data asta am făcut și noi o expertiză de specialitate, am efectuat probe de presiune care arată, fără dubii, că tronsonul deconectat, despre care cei de la CPL Concordia susțin că nu mai prezintă siguranță în exploatare, este în perfectă stare de funcționare. Expertiza noastră contrazice total expertiza comandată de CPL Concordia, tot extrajudiciară, care susține că starea țevii este necorespunzătoare. Expertiza lor a fost întocmită de expertul Ștefan Cosmeanu care este fostul președint al ANRE, și demnitarul care a semnat pentru CPL avizul de exploatare a conductelor din Sânnicoară. E un interes anume în această poveste. Sper ca DNA să lămurească situația”, mai spune administratorul firmei G 500.

 

Judecătorul Francesca Bujor a decis că nu trebuie efectuată o expertiză judiciară, cele efectuate de celelalte două părți fiind extrajudiciare, și a anunțat că va lua în considerare actele depuse precum și că va pronunța o sentință. ”Dacă țeava noastră este bună și se va decide că trebuie construită o alta ce înseamnă? Că dreptul de proprietate în țara asta este egal cu zero. Chiar și Legea 123/2012, a gazelor prevede asta și anume că orice modificare la rețea făcută de distribuitor, atenție nu de proprietar, va deveni proprietatea acestuia”, se mai întreabă Răcășan.

 

Între timp, locuitorii străzii se încălzesc fiecare cum pot și așteaptă rezolvarea situației. 

Comentarii Facebook