Clujul a ajuns orașul în care și mersul la facultate e pentru bogați! O facultate de la UBB constrânge studenții să stea și la MASTER pe banii părinților
Clujul a ajuns orașul în care și mersul la facultate e pentru bogați.
Mare le-a fost surpriza masteranzilor de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității "Babeș-Bolyai" când și-au văzut orarele de anul acesta, în care au apărut zeci de seminare și cursuri începând cu ora 14:00, adică fix în timpul unui program normal de muncă. Așadar, cum ar putea un student masterand să supraviețuiască într-un oraș atât de scump ca și Clujul, fără să muncească, pentru a putea participa și la seminarii și cursuri? Răspunsul e ,,nu poate” sau ,,pe banii părinților”, în cazurile fericite.
Programele de studiu la nivel master, alese de mulți studenți pentru a-și dezvolta abilitățile și cunoștințele într-un domeniu specific sunt alese de majoritatea tinerilor cu intenția de a munci pe perioada masteratului, pentru a-și îmbunătăți perspectivele de carieră.
Toate acestea în contextul în care România are cel mai mare risc de sărăcie din UE atât în rândul tinerilor (0-17 ani), cât și al grupelor de vârstă 18-24 ani, potrivit datelor Eurostat prezentate în august 2023. Studenții de la masterat pot proveni din medii diferite și pot avea nevoi și situații diferite.
Unii pot fi deja părinți, alții sunt angajați, alții pot avea responsabilități financiare sau pot avea alte angajamente care să le limiteze disponibilitatea de a merge la cursuri în timpul zilei. Flexibilitatea programului academic i-ar ajuta să-și îndeplinească obiectivele educaționale fără să le afecteze viața personală și profesională.
Mai mult, unii studenți reclamă faptul că nu au fost anunțati de schimbările de orar la momentul admiterii, bazându-se pe vechiul program care le permitea atât studiul, cât și munca. Așa că acum se văd în situația imposibilă de a nu putea să meargă la cursuri și seminarii sau să renunțe la job-uri.
România, pe ultimul loc în UE în ceea ce privește tinerii care lucrează în timpul studiilor
România este la coada clasamentului european în ceea ce privește numărul tinerilor care lucrează în timpul studiilor sau care caută un loc de muncă. Doar 2% dintre tinerii români sunt angajați și doar 1% caută de lucru.
În 2022, 72% dintre tinerii europeni (cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani) au rămas în afara forței de muncă în timpul educației formale. Alți 25% erau angajați, în timp ce 3% erau disponibili pentru angajare și căutau în mod activ un loc de muncă (șomeri) în timp ce se aflau în învățământul formal.
Potrivit Eurostat, dinamica tranziției tinerilor de la educația formală la piața muncii variază semnificativ între țările UE. Aceste disparități pot fi influențate inclusiv de sistemele naționale de educație și de disponibilitatea formării. La nivel național, cele mai mari procente de tineri angajați în timpul studiilor formale au fost observate în Țările de Jos (73%), Danemarca (52%) și Germania (45%), țări considerate modele de succes în educație la nivel european. La polul opus, România (2%), Slovacia (5%) și Ungaria (6%) au raportat cele mai mici ponderi.
28 Comentarii
Ce facultate este aia? De politruci?
Cam asa se intampla cand se pierde controlul si harparetii patroni, adica Senatul, Rectori, pro..Decani...pun mana pe destinele facultatilor.Mai nou se cumpara in draci cladiri in special hoteluri de lux pe sume fabuloase si se transforma in facultati de tot felul. Daca au atatia bani de ce nu se auto finanteaza?
Plangerile aste dovedesc ca "masterul" e o porcarie diploma care nu are in spate nimic special. Devii "master" in orice daca participi la 20 de cursuri. Cat inveti nu are importanta.
Nici faculta nu ar trebui facuta la Babesika,universitate de securisti/fatalai/taranci imputzite,parvenite,dar e ok daca n-ai bani de altceva,daar master nuuuu, ca te stergi la fund cu diploma aia.
O chestie, ati dat statistica cu studentii din Olanda care in proportie de 73% muncesc. Voi stiti ca foarte multi studenti de acolo stau in containere pe modelul celor instalate in Pata Rat? Mai stiti ca o persoana in Olanda care are venituri mici sau e fara venituri nu ii este permis sa inchirieze nimic care sa depaseasca 40% din venituri dovedite… Citeste mai departe
@Torri: Deci ma gandea ca fiica lui Esca si copiii multor vedete care au luat bacul anul trecut si au luat cu asalt facultatile din Olanda,luuucreaza din greu,spala vase,barkani,ospatari,etc:))) ooori,au cumparat direct niste vile acolo,nu,doar pana termina plodul faculta?Are sens,da:)
@Ce zici fah,ca nu poti inchiria daca ai bani si nu serviciu,Ah ok,esti proasta.: bai maimutoi oligofren, tu cunosti situatia de acolo? Sau vorbesti numai asa sa-ti etalezi cretinismul pe care l-ai dobandit la nastere?
@Torri:
Cand am facut masteratul aveam cursuri intr-o zi de la 8 dimineata la 8 seara, in alte zile dimineata, la amiaza, seara, alte ori sambata. Astia se plang ca au un curs de la 14. Vai si-amar! Oricum absolut nici un coleg de master care si muncea in paralel n-a reusit sa absolveasca la termen. Da, exact, nici macar unul din vreo 50 de persoane in acea… Citeste mai departe
@Torri:
@Torri: eu am muncit in timpul facultatii si am si terminat-o la timp si aveam si bursa (la poli la automatica, nu blabla-ul de stiinte politice). Lucram 50h pe sapt, in internet cafe, in principiu noaptea si in weekenduri.
@Hank Rearden: STATEAI IN PLUA MEA PE NET SI MAI LUAI LA 2-3 FRAIERI BANII CA UTILIZAU NETUL :-))
DAR TU AI AVUT SI VIATA? AI IESIT CU PRIETENII LA UN SUC, DACA ERAI OCUPAT SI ZIUA SI NOAPTEA SI IN WEEKEND SAU ERAI UN SOAREC DE BIBLIOTECA?
Fac abstractie de facultate sau de universitate, dar pentru stimabilul "ziarist", nedocumentat, in toata Europa se aplica sistemul creditelor transferabile ECTS. Un credit inseamna pentru student aproximat 25 de ore de implicare (ore + studiu individual). Un semestru are 30 de credite = 750 de ore de munca a studentului intainse pe parcusul a aproximativ… Citeste mai departe
@Ghita:
@Ghita: Neam prostia nu o scoti din roman cu bani,o scoti cu biciul.
@Ghita: Nu-ti da nicio banca din Romania bani imprumut, daca nu lucrezi. Trebuie sa iei de la camatari.
Pe vremea mea mergeam la Ștefan Gheorghiu pentru ca meritam, eram sincer convinși de linia partidului și aveam dosar beton. După aia deveneam factori de decizie de importanta națională și la internationala socialista. Ăștia de acum îmi par niște prunci care pot ajunge la maxim poșeta lui farmazon.
prea multe GUNOAIE la ??? bani > diploma ,,,
Copii dotați nu trebuie să plătească FELICITĂRII LOR
Daca vor ca oamenii sa faca master, n-au decat sa micsoreze primii 12 ani de scoala in 8, scotand din materia inutila.
@.: Ai dreptate.
Daca lucrezi 8 ore pe zi, oricum nu inveti nimic la facultate, ca esti obosit. Mergi doar pentru diploma.
@.:
Daca ala e rector, cu asemenea conceptii imbecile, oare ce fel de studenti o avea, si mai cu seama, cu ce cunostinte termina ei facultatea? Daca esti la SRI ar trebui sa ai si un simt al onoarei, al moralei, ca se presupune ca-ti slujesti tara, nu lucrezi impotriva ei.
Una din facultatile inutile de la ubb srl, pe langa studii europene, fsega si care alta o mai fi.
@ : De-acord cu tine, dar ce sa vezi ... te uitii la CV-urile politicienilor de la noi si o gramada au "absolvit" profile exotice din astea