Vineri 22 Noiembrie

Clujul ar fi putut avea un centru unde să fie închise HOAȚELE MINORE. Consiliul Județean Cluj acuzat de ”incompetență”


Directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC Cluj), Dan Tămaș, acuză Consiliul Județean Cluj că de trei ani refuză să aproba înființarea unui Centru pentru copii cu tulburări de comportament, unde ar putea fi internate și cele trei hoațe minore, scăpate de sub control de părinți.

Clădirea există la Huedin și de trei ani  stă închisă, fără a fi folosită.

În primul rând, cazul este de competența Poliției, a Direcției de Asistență Socială și Medicală a Primăriei, pentru că pe raza municipiului acționează aceste trei minore, și a familiei, care are obligația să le protejeze. Noi le-am avut aduse de cei de la secția cinci, dacă nu mă înșel, care și-au făcut treaba, le-au adus la noi, dar le-am predat părinților, obligați, care au semnat o declarație prin care și-au asumat creșterea și îngrijirea lor. 

Eu vă trimit la Consiliul Județean Cluj, pentru că noi de trei ani am făcut demersuri pentru înființarea unui Centru pentru copii cu tulburări de comportament, care ne-ar ajuta și în aceste spețe și în alte spețe cu care noi ne confruntăm de ani de zile. Pentru acest Centru pentru copii cu tulburări de comportament noi am făcut nenumărate adrese la Consiliul Județean Cluj, pentru că acesta este forul care trebuie să ia decizia. 

Am văzut în toate articolele că DGASPC e arătat cu degetul, dar noi funcționăm în subordinea Consiliului Județean Cluj. Noi am solicitat înființarea unui centru, știm ce avem de făcut, știm care este problematica la nivelul municipiului și al județului, avem noi, la rândul nostru, tineri care săvârșesc infracțiuni, dar este o problemă nerezolvată de incompetența celor de la nivelul Consiliului Judțean Cluj.

Avem și clădire care stă închisă de trei ani de zile, la Huedin, unde ar putea funcționa Centrul pentru copii cu tulburări de comportament. Este un centru obligatoriu la nivel de fiecare județ. Nu este normal să nu ai pârghii să ții copiii într-un alt mediu decât în cel de acum, în care pot pleca și veni când vor dintr-un centru. Eu dacă le aduc pe cele trei într-un centru la Cluj nu le pot îngrădi dreptul de a ieși cu bilet de voie până în oraș”, a spus Dan Tămaș .

Acesta a precizat că dacă exista acest centru, fetele nu ar mai fi fost returnate părinților. ”Părinții ar fi putut solicita, dar noi pe baza unei evaluări și a unei dispoziții a directorului sau printr-o ordonanță președințială de la instanță să nu le dăm înapoi. După aceea să mergem pe procedura de decădere din drepturile părintești pentru nesupravegherea copiilor”, a mai precizat acesta.

Decăderea din drepturile părintești pentru astfel de cazuri este foarte greu de făcut și durează 2 ani. ”Doar instanța de judecată, însă și în speța asta este foarte complicat să decazi din drepturile părintești niște părinți care vor spune că le-au lăsat afară și că nu le pot supraveghea în permanență. Procedura este foarte grea și durează doi ani de zile. Instanța nu merge pe decădere din drepturi părintești decât în spețe de genul ”Mama care își omoară copilul”, dar și acolo, în speța cu mama care și-a omorât copilul să nu o decadă din drepturi pentru că mai are în îngrijire încă doi copii”, a mai precizat Dan Tămaș. 

Purtătorul de cuvânt al Poliției, Traian Morar, a declarat că cele trei minore care fură și bat persoane în centrul Clujului au 15 dosare la activ, dar nu s-a putut face nimic împotriva lor, fiind minore.

Cele trei fete au comis furturi din buzunare, din magazine și chiar au agresat clujeni. ”La Poliție sunt 15 dosare care le vizează pe cele trei, dosare care au fost trimise procurorilor cu propunere de clasare, fiind vorba de 3 minore, de 12 și 13 ani,, care nu răspund în fața legii”, a spus Traian Morar.

Comentarii Facebook