Vineri 22 Noiembrie

Clujul ar putea avea aleea pietonală cu cele mai multe trepte din țară! Activiștii clujeni insistă: „Pentru oricine vrea să ajungă la Hoia fără trafic”


Activiștii civici clujeni cer autorităților locale să declare pădurea Hoia arie naturală protejată și să extindă aleea pietonală cu trepte ca doritorii să poată ajunge la pădure din cartierele Clujului, fără trafic. 

„Știați că putem avea spre Hoia aleea pietonală cu cele mai multe trepte din Cluj? Deocamdată sunt doar pe un sfert din distanță, dar când se fac toate o să fie peste numărul de trepte de pe Cetățuie, peste ce am găsit în alte locuri din țară, spre 500 de trepte. 

Dacă se continuă pe alte alei puțin cunoscute o sa fie cel mai mare circuit de trepte din țară, bun pentru alergători ori pentru persoanele vârstnice ori pentru oricine vrea să ajungă în Hoia din cartier fără trafic auto în jur”, a transmis activistul civic clujean Adrian Dohotaru.

Amintim că, mai multe organizații de mediu au propus transformarea Pădurii Hoia-Baciu în arie naturală protejată (ANP). În 2022, mii de clujeni au semnat și o petiție împotriva tăierilor abuzive de arbori în această pădure, dar și pentru o gestionare mai bună a pădurii. Sprijinul promis însă de administrația locală nu s-a concretizat însă până acum. 

Sâmbătă, civicii clujeni organizează „Marșul pentru Hoia”:

„Ne mobilizăm sâmbătă, 11 mai, ora 10, pentru a ne opune traficului motorizat prin Hoia-Baciu și pentru a propune ca pădurea și pajiștile din apropiere să fie arie naturală protejată.

Întâlnire: pod pietonal Parcul Rozelor

Drumul din Pădurea Hoia-Baciu este pietruit din nou, ceea ce va aduce și mai mult trafic auto.

Deși avem toată simpatia pentru riveranii din zona străzii Uliului, unde drumul s-a surpat, considerăm că primăria nu trebuia să acorde atâtea autorizații de construire sub pădure, pe un deal instabil. Totuși, traficul auto provizoriu pe drumul pietruit prin pădure trebuie reglementat de urgență cu bariere și cartele strict pentru riverani.

Amintim că mai multe drumuri au fost pietruite ilegal în trecut pentru ca utilaje și mașini să aibă acces la noul șantier din buza pădurii, șantier care se poate reactiva pe drumul pietruit. Drumul pietruit ilegal prin pădure riscă să fie folosit și de alte categorii de șoferi, de la șoferi grăbiți din zona metropolitană a Clujului, la amatori de offroad.

Spunem un NU susținut traficului auto prin pădure!

Cerem primarului Boc să declare de urgență:

Bariere pentru trafic auto cu cartelă pentru rezidenți în timpul lucrărilor de reparare a drumului de pe str. Uliului.

Pădurea Hoia-Baciu declarată arie naturală în colaborare cu primăriile Florești și Baciu și cu mediul asociativ și universitățile clujene, parte din Inelul Verde Metropolitan.

Custozi și personal de pază pentru ca pădurea să fie protejată și cetățenii educați prin tururi ghidate.

Demersuri pe lângă guvern ale președintelui Asociației Municipiilor din România, primarul Emil Boc, ca pădurile metropolitane să capete statut de protecție în Codul Silvic și pentru crearea unei noi categorii de conservare, ariile naturale urbane protejate, în OUG 57/2007

Ce dorim: Aria naturală Hoia-Baciu extinsă de la câteva hectare existente la o suprafață de peste o sută de ori mai mare, așa cum propune studiul de biodiversitate comandat de primărie, și care a concluzionat că acest areal are o deosebită importanță istorică, culturală, recreațională, arheologică, geologică, paleontologică, botanică și zoologică. Sunt de menționat și legendele legate de o serie de fenomene paranormale care s-ar petrece în Hoia, motiv pentru care arealul este vizitat de mulți turiști din afara țării în căutare de senzațional. Toate aceste valori cumulate pot face din acest areal un parc natural extraordinar de atractiv.

Limite areal: cele trei corpuri de pădure și pajiștile adiacente”. 

Comentarii Facebook