Clujul are cea mai mare densitate de cafenele din țară, dar puțini au acces la ele: „A devenit un oraș dur, care îi exclude pe cei care nu au resurse”
Cluj-Napoca are cea mai mare densitate de cafenele și restaurante din țară și este perceput ca o capitală a culturii și un oraș vibrant, cu multe oportunități economice. Cu toate acestea, sociologii spun că de această creștere spectaculoasă nu se poate bucura toată lumea. Deși evoluția „industriei” cafenelelor în Cluj-Napoca este legată de apariția unei noi clase de mijloc formată din profesioniști și manageri, „Clujul a deveni un oraș dur, violent, care-i exclude pe cei care nu au resurse mari mai ales din zona centrală, dar și din celelalte zone”.
„Cluj-Napoca a înregistrat cea mai mare creștere din țară (66%) a numărului de cafenele, restaurante și baruri și are cea mai mare densitate - 1,32‰ - în raport cu populaţia comparativ cu media de 0,45 ‰ în România”, arată sociologii Norbert Petrovici și Vlad Bejinaru, într-un articol în care analizează modul în care cultura cafenelelor a modificat modul în care arată orașul. Articolul a fost publicat, la finalul anului trecut, în revista „Urban Reasearch & Practice” editată de celebra editură Routledge.
Consumul clasei de mijloc în curs de dezvoltare, inclusiv consumul de cafea de specialitate, a fost analizat sub termenul umbrelă de „gentrificare a comerțului cu amănuntul”, adică mutarea spre periferia orașului a barurilor ieftine și a afacerilor cu plus valoare mic și înlocuirea acestora cu cafenele și restaurante de lux sau cu magazine ce comercializează produse scumpe.
În ciuda faptului că orașul începe să arate, mai ales în zona centrală, „ca afară”, aceste evoluții vin cu probleme importante.
„Clujul a deveni un oraș dur, violent, care-i exclude pe cei care nu au resurse mari mai ales din zona centrală, dar și din celelalte zone. Acest lucru nu se vede, pentru că suntem tot mai obișnuiți cu un Cluj care pare a fi un oraș cultural sau un oraș al tineretului sau un oraș al festivalurilor, dar adesea asta se întâmplă. Asta am încercat să arăt în acest text. Am folosit partea de cafenele ca un fel de turnesol cu ajutorul căruia să arătăm că sunt niște procese sociale mai largi”, spune sociologul clujean Norbert Petrovici.
Aceste cafenele de lux, deși conform studiului realizat de Petrovici, sunt preferate de către marea parte a clujenilor, sunt frecventate doar de o mică parte a acestora, deoarece centrul orașului a ajuns să fie folosit ca spațiu de consum de către cei cu resurse mari, scrie Adevărul.
30 Comentarii
Oamenii Și Copii Trebuie Să Fie Pentru Țară, Nu Pentru Propriile Interese.
https://youtu.be/0JF_Dd1-NfA?si=sc8I4-38Iea2E4to
Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
Vai,vai ați uitat de apa borsec la sticla de 750,mizilic de 20/25 Ron, că " așe " se servește " esspreso" alături de apică din bidon de 5" litere "da nu spuneți la nimeni...
Cam da, cei cu bani pot bea zilnic o cafea buna in oraș,restul la ibric acasă. Este trist că mulți nu își permit așa ceva care nu ii mare lucru. Nu ii o mândrie pt oraș.
@Cristi: nu Merita chiar dacă îți permiți. CLUJUL atât știe doar sa ceara preturi duble sau triple.pt cei care călătoresc știu ce spun. Oraș fudul .prost e qla care da.
cine vrea sa fie servit de n i GG e r i cu produse facute tot de n i GG e r i si sa plateasca dublu sau triplu fata de pretul normal, este asteptat in pubela untold :)
@gigi spaga: No ma , asta e tii ciuda fraiere, ai venit in Cloooj sa belesti fasongul si te plangi de preturi, am fost si la Temesvar, preturile chiar mai mai, de Oradea idem, iar Felixul le intrece pe toate, hai mars la tine ....
Zilele trecute am fost la Brașov un latte de 320ml e 8 lei la cafenea (5 to go) cum anume se justifică 18 lei un latte de 300ml la Meron in Cluj?
E clar că toți importa boabele, nu are nimeni copacul in curte și costurile de import sunt similare.
@John Doe: calitatea si originea boabelor justifica diferenta de pret
@-: Da bravo ma luminatule, or fi mozolite in gura si apoi evacuate pe kur de insusi Maria Sa Bocitania cordita. Hai mars cu explicatiile astea de nerd ghei hypster zabalos ...
@John Doe: la.fel.si in TM
Asta vara am fost in tara, stau in Munchen si ma stiti....
Am intrat la Toulouse, Piata Unirii, si am spus din start, "o cafea la toti clientii"
Sunt "exe" unicatul Clujului.......si fac cinste la toata lumea cand vin acasa la Cluj...
::::))))::))))))))
;::)))::: )))))
@exe: Respect !! Dar BEMVEUL unde l-ai parcat, amice ?!
@exe: ai apărut iar
POPO NARULE??? Ti-a trecut depresia după fostul iubitel?
Ce este o cafenea? Ca n-am fost niciodata in niciuna.
@.: O fi carciumi pentru bogati, dar le e rusine sa-i zica carciuma sau bodega?
@.: Raspunsul asta l-ai scris dupa vreo 2 sticle de jinars, nu?
Ce sunt resursele?
sa mearga exclusii in zone mai prietenoase cu saracii pe centru: londra, paris, munchen, los angeles, tokyo, samd. A, stai, si acolo ii scump in zonele bune si dorite de toti. Te pomini ca principiul economic de baza "cerere si oferta" chiar functioneaza peste tot, iar ideile socialisto-comuniste gen "fiecare sa primeasca dupa nevoi si sa produca dupa… Citeste mai departe
@Hank Rearden:
Mda. Avem restaurantnte, avem cafenele, îl avem pe pitic,şi cam atît.....
Hai sa-l mai votam odata, alooo, fraieriii, la loc comanda.
nu ai bani de cj n , stai la sat in floresti, e 2 lei cafeiul la birt
@erji:
Avem multe cafenele de lux pentru ca avem multi oame i care castiga bine.
Evident ca incercam sa excludem sarantocii, sunt alta categorie sociala si nu-mi place sa ma frec de ei toara ziua.
@ :
@ : raspuns de pitzi cu un neuron stingher care ,,nu poate iubi un baiat sarac" de parca ar sti tzoapa ce este iubirea! Hai sictir!
@ : ioi, ca mai bine te avortam in cafeneaua de lux!