Clujul de beton! Numărul îmbolnăvirilor și deceselor provocate de căldură s-a dublat în ultimii 30 de ani: „Nu e de glumă, absolut deloc”


Numărul îmbolnăvirilor și chiar deceselor provocate de căldură la Cluj a crescut alarmant în ultimii ani, arată un studiu realizat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Potrivit expertului în dezvoltare Marius Cristea, studiul arată că în ultimii 30 de ani, „numărul valurilor de căldură de din sezonul estival în Cluj, care e o zonă relativ rece a României, s-a dublat”.

Acesta a menționat și că „numărul de îmbolnăviri și chiar de decese în perioada de vară a crescut semnificativ”.

Această creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri și decese în sezonul cald subliniază impactul direct al schimbărilor climatice asupra sănătății populației urbane. „Nu e de glumă, absolut deloc”, a avertizat el.

Pe lângă efectele asupra organismului, căldura are impact negativ și asupra faunei și florei, dar și asupra animalelor de companie.

„Nu mai vorbesc de implicațiile asupra ecosistemului, asupra biodiversității. Sunt plante, sunt animale care au foarte mult de suferit, inclusiv animalele de companie”, a explicat expertul, potrivit stirileprotv.ro.

Mai mult, căldura îi costă pe clujeni și financiar.

 „Practic, după cum vă spuneam mai devreme, facturile la aer condiționat în timpul verii au afectat foarte mulți români, deci sunt implicații financiare. Penuria de apă - sunt multe localități în România care în timpul verii nu mai au alimentare cu apă din surse centralizate, trebuie să cumpere apă și așa mai departe”, transmite Marius Cristea.


Comentarii Facebook