Clujul, descris într-un reportaj din New York Times, în anul 1884
Clujul a fost prezentat într-un reportaj ”acid” scris de un american, care a călătorit, în 1884, prin Transilvania și a oprit la actualul hotel Melody.
Reportajul surprinde călătoria autorului cu trenul de la Szolnok la Braşov. Sunt descrise orașele Cluj-Napoca și Oradea, dar și locuitorii întâlniți, scrie cluj.travel.
”Aici, în inima Munţilor Carpaţi, unde era odată digul dintre Ungaria şi marea furioasă a cuceririlor turceşti, ni se pare că că ne-am întors înapoi 400 de ani dintr-un singur pas. Chiar şi calendarul este vechi, încă aderând la vechiul calcul slavon, care este cu 12 zile înapoi faţă de cel al Europei de Vest, lucru care odată i-a sugerat unui bolnav de tuberculoză, invalid, că, dacă s-ar muta aici, ar avea cu 12 zile mai mult de trăit. În fiecare din micile cătune care stau agăţate ca nişte melci de dealurile uriaşe şi întunecate din jurul nostru, micile case ţărăneşti cu ţiglă roşie se văd cuibărite sub aripa câte unei masive biserici, înconjurată de un zid crenelat, unde, în zilele de lupte feroce de mult trecute, sătenii se înghesuiau, la apropierea turbanelor albe şi a stindardelor din coadă de cal ale Islamului, în timp ce casele lor ardeau şi se prăbuşeau afară, ei se înălţau dârji după ziduri şi luptau pe viaţă şi moarte până la capătul puterilor”, scria jurnalistul de la New York Times.
”Ciudatul mic oraş de garnizoană Klausenburg, mai cunoscut sub numele său unguresc, Kolozsvar. Principalul hotel din Kolozsvar este o clădire ciudată, întinsă în toate părţile, plină de scări răzleţite şi pasaje misterioase, încât nu m-am întors niciodată dintr-o plimbare fără o vie curiozitate de a vedea în ce parte a hotelului voi ajunge, în a cui cameră voi intra, în locul camerei mele. Oraşul în sine - un loc liniştit şi de modă veche, care se pare că s-a străduit din răsputeri să planteze supărătoarea staţie de cale ferată cât mai departe posibil - este aşezat într-o vale înfrunzită, închisă de dealuri joase, pe vârful unuia se ridică o mică cetate de culoarea untului, supraveghind bulevardul larg şi umbrit care însoţeşte râul. Arhitectul Kolozsvar-ului trebuie că s-a inspirat din reţeta irlandezului de a face un tun: ”Ia o gaură şi pune fier în jurul ei”, oraşul fiind construit în jurul unei vaste pieţe patrulatere, suficient de mare pentru trecerea în revistă a unui regiment întreg, în centrul căreia o coloană de piatră cu o lungă inscripţie în latină comemorează uluitorul fapt că, odată, Împăratul şi Împărăteasa au onorat locul prin aceea că au venit aici, iar apoi au plecat”, mai scrie turistul-jurnalist.
Monumentul invocat este Obeliscul Carolina, din centrul Pieţei Unirii, iar hotelul ar putea fi Melody sau Transilvania, ambele funcţionând la vremea respectivă, mai scri cluj.travel.
0 Comentarii