Clujul dupa APOCALIPSA, imaginat de o absolventa a Universitatii de Arta FOTO SENZATIONAL


O absolventa a Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca a "prelucrat" o serie de fotografii ale orasului, imaginandu-si cum ar arata Clujul dupa APOCALISPA.

Ioana Arion a folosit patru imagini cu obiective emblematice ale Clujului: cladirile in oglinda de la intrare de pe strada Iuliu Maniu, Magazinul Central, Iulius Mall si Polus.

"Conceptul lucrarilor mele porneste de la o viziune care la inceput pare sa poarte un caracter utopic, dar in cele din urma, e o viziune perfect plauzibila. E ceea ce se poate intampla cu lumea noastra, asa cum o stim si in care traim. Stim si suntem constienti ca toate se vor schimba, dar nu stim exact ce forma vor lua. Putem doar sa ne inchipuim, dar putem sa fim siguri ca nu va fi una familiara, obisnuita. De aceea ma intreb si de aici am pornit in acest demers: Ce s-ar intampla daca specia umana ar disparea din peisaj?", a povestit Ioana Arion.

Absolventa UAD Cluj a mai spus ca a exclus "elementul uman" din fotografii si a lasat natura sa "cucereasca" orasul.

"Avand drept punct de plecare orasul Cluj-Napoca, m-am orientat spre lipsa elementului uman din decor si am creat imagini ale unui Cluj post-apocaliptic, ale unui Cluj din care elementul uman a disparut subit, lasand in urma o scena pe care natura incepe sa o recucereasca.

Fara influenta civilizatiei, lumea se modifica, tinde sa revina la forma initiala. Insa nici fauna, nici vegetatia nu mai sunt ceea ce au fost inainte de aparitia rasei umane. Timp de secole, omul a adus schimbari majore lumii, creind noi ecosisteme. Clima se va schimba, vor aparea animale si vegetatie care poate nu si-ar fi avut locul aici. Astfel cladirile care nu demult stabileau repere pe strazile orasului, au ramas singure si uitate, si-au pierdut viata, suflarea, agitatia si aspectul modelat si pastrat de civilizatia umana", a mai explicat tanara artista.

Animalele sunt cele care au pus stapanire pe parcarea de la Polus sau pe Piata Unirii. Imaginatia Ioanei a creat in cele patru decoruri o lume incredibila, care acum pare ireala.

"Inconjurate de verdeata, animalele se plimba in voie in zona in care, altadata masinile si oamenii treceau cu viteza, mereu grabiti, fara sa observe cum se scurge timpul si fara sa se gandeasca unde are sa ne duca intr-un final. Reziduurile noastre vor supravietui insa, mai mult decat ceea ce am creat pentru a dura. Timpul prinde o alta dimensiune, tot ceea ce stiam noi despre lipsa sau excedentul lui devine inutil.

Acesta imagine poate sa ne incante, dar poarta pecetea unei lumi pierdute, in care insusi omul nu mai poate conduce, prin niciun mijloc inventat de el. Se formeaza un sentiment de liniste si pace a lumii fara noi, fapt ce pune sub semnul intrebarii importanta noastra ca specie. Noi suntem simpli modelatori ai universurilor noastre restranse, neavand in fapt nici un rol major in parcursul implacabil al existentei universale", a mai spus Ioana Ariton.

Clujeanca a absolvit Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Plastice, Sectia Grafica si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectura si Urbanism.

 

Articol de Anca Baciu

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook