Duminica 8 Septembrie

Clujul, împărțit între temperaturi extreme și vreme rea! Meteorologii anunță COD ROȘU de caniculă și COD GALBEN de furtuni puternice


Nu scăpăm nici azi de temperaturile extreme. Momentan, în majoritatea țării este în vigoare un cod roșu de caniculă. Acesta afectează aproape toată România, singurele județe care se ,,bucură” de un cod portocaliu fiind Maramureș, Bistrița-Năsăud și Hargita.

Astfel ne putem aștepta la încă o zi cu un val de căldură intens și persistent, caniculă, și disconfort termic deosebit de accentuat.

,,În cea mai mare parte a țării, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.”, explică meteorolorgii.

Screenshot 2024-07-16 105530.png

Miercuri valul de caniculă se va restrânge, astfel Clujul se va afla sub avertizare de cod portocaliu.

,,Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.", potrivit experților ANM. 

Screenshot 2024-07-16 105514.png

Deși temperaturile sunt foarte ridicate, se anunță furtuni puternice în zona de munte a Clujui. Aceasta se află sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru județul Cluj. 

Codul va fi valabil de azi, 16 iulie,  începând cu ora 12:00, până la ora 21:00, fiind anunțate vijelii puternice, grindină, averse torențiale și descărcări electrice. 

,,Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale.”, anunță ANM. 

Screenshot 2024-07-16 105546.png



Comentarii Facebook