Vineri 22 Noiembrie

Clujul nu-și pierde tradițiile ardelenești: Procesiune de Rusalii în centrul orașului/Rugăciune pentru mediul înconjurător


Clujul nu-și pierde tradițiile ardelenești, ba chiar le promovează cu fiecare ocazie. Tocmai de aceea, în curând va avea loc Procesiunea de Rusalii din centrul orașului. 

În data de 23 iunie 2024, clujenii sunt așteptați în centrul orașului pentru a lua parte la Procesiunea de Rusalii, aceasta fiind o veche tradiție din Ardeal ce are ca scop rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru roadele pământului, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

Programul evenimentului: 

  • De la ora 17.00, pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, va avea loc slujba Vecerniei plecării genunchilor ce va fi săvârșită de Părintele Mitropolit Andrei și la care vor participa toţi preoţii clujeni şi credincioşii de la parohiile din municipiu, dar și din parohiile învecinate Clujului.
  • De la ora 18.00 procesiunea propriu-zisă va porni din faţa Catedralei şi se va deplasa pe următorul traseu: Piaţa Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii (prin spatele Bisericii Sfântul Mihail) – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu, după care întregul sobor va reveni în faţa Catedralei.

Mai mult, procesiunea va avea în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana, vor urma diaconii şi soborul preoţilor slujitori, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, elevi, studenţi şi credincioşi. De-a lungul traseului se vor face trei opriri şi se vor rosti ectenii speciale. 

Pentru ca procesiunea să se desfășoare într-un ambient plăcut și sigur, Primăria Cluj-Napoca și Poliția vor lua măsuri de restricţionare a traficului în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, iar efective de jandarmi vor asigura liniştea desfăşurării acestei manifestări religioase.

După încheierea procesiunii, în faţa Catedralei Mitropolitane vor fi rostite rugăciuni pentru natură, urmând ca la final Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei să rosteacă un cuvânt de învăţătură.

Scopul evenimentului este acela de a aduce împreună la rugăciune ierarhii, preoții și credincioșii ortodocși clujeni, la marele praznic al Cincizecimii, care reactualizează evenimentul pogorârii Duhului Sfânt, actul mântuitor prin care ia ființă Biserica în chip văzut, ca realitate istorică concretă, ca anticipare a Împărăției viitoare a lui Dumnezeu. 

Comentarii Facebook