Duminica 22 Decembrie

Clujul - un oraș „doar pentru cei cu salarii de 4000 de euro”? Oamenii se revoltă: „Nici cu banii jos nu merită să cumperi locuințe aici”


Creșterea prețurilor la chirii îi face pe unii chiriași să se gândească serios la varianta de a cumpăra o locuință, cu tot cu înăsprirea creditării și explozia ratelor. Însă, nu la Cluj-Napoca! Umflarea prețurilor pe piața imobiliară clujeană îi determină pe tineri să renunțe la gândul de a achiziționa o locuință aici. Motivele sunt cât se poate de simple: prețurile mult prea mari și investiția nu poate fi recuperată.

Unii manipulează și spun că nu trebuie să te intereseze valoarea atunci când cumperi proprietatea pentru a locui cu familia, pentru că nu faci achiziția pentru investiție. Experții însă spun că acest lucru este fals! Indiferent de scopul achiziției, este înțelept să știi pe ce ai dat banii, cât valorează. Motivul este simplu, banii nu se obțin gratis. Ai muncit, ai luat un credit și vei plăti dobândă sau ai pierdut alte oportunități de investiții. Întotdeauna trebuie să fii atent la valoarea imobilului.

„Cine cumpără apartamentele din Cluj-Napoca și de ce? Mă refer la apartamentele din cartiere vechi din oraș, implicit la blocurile vechi. Nu mă refer aici la Florești sau alte zone în care trebuie să stai zilnic 2 ore în trafic pentru a ajunge în punctele de interes din oraș (job, școală, grădiniță, medic, etc.). Vă rog să mă ajutați să găsesc logica și vă rog să încercați să dați o explicație la nedumerirea mea. Cine cumpără apartamentele și de ce? 

Ce am observat eu:

Pe Olx apartamentele decente/locuibile cu 2 camere sau cele neapărat renovabile cu 3 camere sunt în jur la 150.000 Euro. Am făcut o simulare de credit ipotecar pe 30 de ani cu un avans de 20%, adică 30.000 Euro. În urma simulării a rezultat o rată de aproximativ 950 Euro pe lună. Deci, pe lângă cei 30.000 Euro avans, lunar trebuie plătiți 950 Euro timp de 30 de ani (asta dacă nu îți permiți să plătești lunare anticipate ca să scapi cu o plată mai mica a dobânzii).

În punctul ăsta ajung la concluzia că nu merită să faci credit ipotecar, dar nici cu plata cash nu merită cumpărate la prețul actual.

Nici cu banii jos nu merită să cumperi pentru că nu îți scoți banii dați pe apartament din chirie decât în 20-25 de ani. E absurd să blochezi 150.000 Euro cu gândul că ieși pe profit abia peste 20 de ani, sau îmi scapă mie ceva?

La nivelul prețurilor actuale e mai profitabil să stai în chirie decât să cumperi, dar asta nu e o soluție pe termen lung, pentru. că la un punct majoritatea nu vor mai avea același nivel salarial încât să își permită chiria, de ex. cand ajung la pensie.

Cum se poate dezvolta în continuare acest oraș dacă nimeni în afara de cei care au salarii peste 4.000 Euro nu-și permit să trăiască și să locuiască în Cluj-Napoca?”, a transmis un utilizator pe platforma Reddit

Întrebarea a generat un val de comentarii:

„Am trăit în Cluj până mai recent (am părăsit țara), dar dacă îmi cumpăr apartament acolo îi spui familiei să mă ducă la nebuni că mi-am pierdut mințile”;

„Pentru că ăsta e trendul peste tot. Sunt fonduri de investiții care cumpără tot ce prind. La Cluj e și multă prostie, toți speră că dau marea lovitură în imobiliare. Cunosc n cazuri de familii în care jumate din finanțe se duc pe rata la apartament, nu că era mega rentabil să stea în chirie, și alea fiind mari. Dar nu înțeleg de ce te-ai muta în Cluj ca să fii sărac, te duci într-o fabrică prin Germania și trăiești decent”;

„Tu crezi că toți lucrează drone la corporație pe 6000 lei? Îs mulți bani în oraș, de la familii, munciți la negru, combinații, de prin străinătate, cumpărat ieftin - vândut scump etc. Când ai 500k ce faci îi ții în bancă? Oamenii ăștia trebuie să bage banii în ceva și apartamentele sunt la îndemână”;

„Atâta timp cât la mine în bloc, din 60 de apartamente, 7 sunt ținute goale de același om (care precizez că nu e constructorul), normal că sunt prețurile uriașe la chirii/vânzare în acest bloc. E simplu, peste 10% din bloc e nefolosit, spațiu care dacă ar intra în circuitul imobiliar ar scădea chiriile, ar scădea prețul de vânzare. E plin orașul de spații goale, nefolosite, atât terenuri cât și apartamente. De asta e așa inflație în imobiliarele din Cluj. Pentru că ne înghesuim toți la prețuri mari, în timp ce băieții cu bani cumpăra imobile și le țin nefolosite. Dacă dai 80k pe un apartament și în 10 ani valorează 160k, ai făcut oficial mai mulți bani față de cât ai face dacă l-ai închiriat și ți-ai amortiza investiția în 11 ani cum se estimează normal genul ăsta de investiții. De asta e scump ca naiba Clujul”. 

Din cauza dobânzilor mari la bănci și a perioadelor lungi de datorare, din ce în ce mai mulți români aleg să stea în chirie. Însă, chiriile au crescut în toate marile orașe din țară! În Cluj-Napoca și Timișoara, chiria pentru un apartament cu 2 camere a crescut cu 10%, în timp ce ieșenii și sibienii plătesc cu 13-14% mai mult ca acum un an, iar brașovenii cu 19% în plus.

În Capitală, chiriile au urcat cu procente cuprinse între 11% și 24%. 798 de euro este chiria medie pentru un apartament de 3 camere în Capitală, în timp ce o locuință cu 2 camere se închiriază, în medie, cu 563 de euro, cu 17% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Comentarii Facebook