Duminica 22 Decembrie

Clujul, un oraș sufocat din cauza poluării: Platformele înregistrează concentrații crescute de particule PM2.5 și PM10 luni dimineață!


Clujul este sufocat de mașini, dar și de gunoaie. Luni dimineață, potrivit unor analize făcute pe baza datelor disponibile și măsurătorilor rețelelor private și naționale, calitatea aerului din Cluj-Napoca astăzi este „moderată”. Cu toate acestea, parametrii monitorizați prin intermediul sateliților arată că în Cluj-Napoca calitatea aerului ar fi una „rea”. De asemenea, toate platformele înregistrează concentrații crescute de particule pentru PM2.5 și PM10.

„În urma analizelor pe datele disponibile și măsurătorile rețelelor private și naționale, calitatea aerului din Cluj-Napoca astăzi este „Moderată" și conform datelor și informațiilor satelitare calitatea aerului este "Rea". Toate platformele înregistrează concentrații crescute de particule pentru PM2.5 și PM10.

Concluzie: orașul produce poluanți prin mai multe activități antropice (trafic auto, încălzirea locuințelor, șantiere în lucru, zona industrială). Din cauza condițiilor meteo și a activităților specifice noului an (artificii) poluanții rămân la nivelul solului, astfel vom vedea valori mari pentru PM2.5 și PM10”, transmit luni cei de la organizația „Strop de Aer”.

mag.jpeg

Vezi aici pe larg scurta analiza făcută de organizația pentru protecția mediului înconjurător „Strop de Aer”: 

„Astăzi 15.01.2024 :

MAI JOS REȚELELE PRIVATE MĂSOARĂ DOAR CONCENTRAȚIA PARTICULELOR ULTRAFINE PM2.5 ȘI PM10  :

Conform rețelei de monitorizare private "CLUJ-NAPOCA.AQI.ECO" calitatea aerului astăzi este :

Moderată 

Acceptabil

să faceți plimbări în aer liber

Acceptabil

să practicați activități fizice în aer liber

Recomandat

să petreceți mult timp în aer liber

Nu este recomandat

să petreceți timpul în aer liber (membrii grupurilor sensibile: femei însărcinate, copii, persoane cu probleme respiratorii, vârstnici etc.)

Conform rețelei de monitorizare private "CLUJ-NAPOCA.PULSE.ECO" :

Calitate moderată a aerului. Calitatea aerului este acceptabilă; cu toate acestea, pentru unii poluanți poate exista o preocupare moderată pentru sănătate pentru un număr foarte mic de persoane.

Îți recomandăm:

Luați în considerare limitarea expunerii exterioare dacă sunteți sensibil la aer rău. 

Conform rețelei de monitorizare private

URADMONITOR.COM:

"Pollution moderate : You can continue your outdoor activities ".

MAI JOS REȚELE CARE AFIȘEAZĂ CALITATEA AERULUI PE BAZA UN FORMAȚIILOR DIN SATELIT:

Conform rețelei de monitorizare

"BREEZOMETER.COM":

"Bad air quality". 

MAI JOS REȚEAUA NAȚIONALĂ MĂSOARĂ CONCENTRAȚIA PARTICULELOR ULTRAFINE PM2.5 ȘI PM10, DIOXIDUL DE SULF SO2, DIOXIDUL DE AZOT NO2, MONOXIDUL DE AZOT NO:

Conform rețelei de monitorizare naționale "CALITATEAER .RO " :

 2 stații din 4 afișează un indice orar RĂU , iar 2 din 4 stații nu funcționează.

Concluzie: orașul produce poluanți prin mai multe activități antropice (trafic auto, încălzirea locuințelor, șantiere în lucru, zona industrială). Din cauza condițiilor meteo și a activităților specifice noului an (artificii) poluanții rămân la nivelul solului, astfel vom vedea valori mari pentru PM2.5 și PM10. 

Sumar:  În urma analizelor pe datele disponibile și măsurătorile rețelelor private și naționale, calitatea aerului din Cluj-Napoca astăzi este "Moderată" și conform datelor și informațiilor satelitare calitatea aerului este "Rea". Toate platformele înregistrează concentrații crescute de particule pentru PM2.5 și PM10”.

PM 10 și PM 2.5 – ce înseamnă și ce efecte au asupra sănătății

În aerul pe care îl respiri se pot regăsi produse chimice, fum, mici picături virale sau bacteriene, praf, alergeni ce iau formă lichidă, gazoasă sau lichidă, și multe altele. Aceste particule în suspensie sunt extrem de mici și reprezintă un pericol pentru sănătatea umană. 

PM10 și PM2.5 provin adesea din surse diferite de emisii și au compoziții chimice diferite. Emisiile rezultate din arderea benzinei, uleiului, motorinei sau lemnului produc o mare parte din poluarea cu PM2.5 a aerului exterior. PM10 include, de asemenea, praful de pe șantierele de construcții, gropile de gunoi și agricultură, poate apărea în urma incendiilor și a arderii periilor/deșeurilor, din surse industriale, din praful suflat de vânt pe terenurile deschise, din polen sau fragmente de bacterii.

O serie de efecte negative asupra sănătății au fost asociate cu expunerea atât la PM2.5, cât și la PM10. Pentru PM2.5, expunerile de scurtă durată (până la 24 de ore) au fost asociate cu mortalitate prematură, spitalizări crescute pentru cauze cardiace sau pulmonare, bronșită acută și cronică, atacuri de astm, vizite la urgențe, simptome respiratorii și restricții, zile de inactivitate. Aceste efecte adverse asupra sănătății au fost raportate în principal la sugari, copii și adulți în vârstă cu boli cardiace sau pulmonare preexistente. În plus, dintre toți poluanții atmosferici obișnuiți, PM2.5 este asociat cu cea mai mare proporție de efecte adverse asupra sănătății legate de poluarea aerului, atât în ​​Statele Unite, cât și în întreaga lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Expunerea pe termen scurt la PM10 a fost asociată în primul rând cu agravarea bolilor respiratorii, inclusiv astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), ducând la spitalizare și vizite la departamentul de urgență.

Expunerea pe termen lung (de la luni, la ani) la PM2.5 a fost legată de moartea prematură, în special la persoanele care au boli cronice de inimă sau plămâni, și creșterea redusă a funcției pulmonare la copii. Efectele expunerii pe termen lung la PM10 sunt mai puțin clare, deși mai multe studii sugerează o legătură între expunerea pe termen lung la PM10 și mortalitatea respiratorie, arată stratos.ro. 

Comentarii Facebook