Clujul va avea două statui ale unor preoți în fața Catedralei din Piața Avram Iancu
Mitropolia Clujului anunță organizarea unui concurs pentru realizarea unor statui ce vor fi amplasate în fața Catedralei din Cluj-Napoca
Statuile îi vor înfățișa pe Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Bartolomeu Anania, două personalități marcante din istoria Clujului.
”În șirul bărbaților iluștri ai Bisericii, care și-au legat viața și activitatea de evenimentul Marii Uniri se înscrie numele Episcopului Nicolae Ivan, (1921-1936), reîntemeietor al Eparhiei Clujului, care a păstorit cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterităţii Catedrala din inima orașului, reşedinţa eparhială, prima Academie Teologică, revista „Renaştera”, dar, în primul rând, împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocşi ardeleni, care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.
Alături de numele primului episcop al Clujului, la loc de cinste se află și numele Mitropolitului Bartolomeu Anania (1993-2011), un om care nu a știut ce este frica și care a făcut istorie, prin înființarea Mitropoliei Clujului în anul 2006. Tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, Mitropolitul Bartolomeu a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne.
Acestor doi mari ierarhi, primul reîntemeitor al Episcopiei și al doilea reîntemeietor al Mitropoliei Clujului, Arhiepiscopia noastră dorește să le ridice câte o statuie în fața Catedralei Mitropolitane, restituind posterității memoria acestor doi mari români. Prin acest gest s-ar pune și mai mult în valoare spațiul pieței Avram Iancu dăruit de municipalitate pentru ”Catedrală, pentru parc public și pentru statuile ce se vor ridica în amintirea bărbaților binemeritați pentru neamul românesc”.
Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului, împreună cu filiala clujeană a Academiei Române și-au asumat, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, demersul realizării acestui proiect și declară deschis concursul pentru artiștii profesioniști, începând cu data de 17 noiembrie 2017”, precizează Pr. Bogdan Ivanov, de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului.
Detalii legate de desfășurarea acestui concurs, despre tema, regulamentul de desfășurare, juriu și premii se găsesc AICI.
20 Comentarii
Cu tot respectul cred ca se exagereaza.
Nu inteleg cu ce sunt mai presus astia ca stimabilul domn primar Emil Boc! Primarului de ce nu i se face statuie? Huooo!
sa intelegem ca tu esti un c a c a t cu ochi frustrat ? SILE, tu esti, vai de steaua ta. . .
Ce zice porunca a 2-a din Decalog?
Nicun creștin niciodată nu a susținut că icoana sau crucea sunt Dumnezeu însuși. Crucea și icoana sunt doar simboluri crștine, precum Steaua Regelui David este un simbol pentru evrei, statuia lui Buda pentru budism etc. Fără un SIMBOL nu poate funcționa nimic: o țară, companie, club sportiv etc.
Doamnă, la fel ați cerut să fie făcut loc de joacă și când s-a ridicat statuia preotuli Marton Aron în fața bisericii sf Mihail? Cultele din Cluj au avut parte de niște personalități care au insemnat mult pentru oraș (indiferent de etnie sau confesiune), și e normal să le cinstim memoria și recunoaște meritele prin aceste statui. Locuri de joacă se… Citeste mai departe
Se clădește o statuie Episcopului Nicolae Ivan deoarece a fost primul episcop român ortodox al Clujului, după sute de ani. Ghici cine au fost ”civilizați și toleranțiii” care au interzis românilor ortodocși să-și edifice biserici în Cluj-Napoca?
O statuie cu Pomohaci nu face mitropolia ?
... dar sint insa planuri mai urgente pentru statuia profetului Mahomed, oricum noi aruncam cu c'acat pe religia noastra dar ne grabim sa le respectam pe ale altora
Ma pis pe toate religiile si toate minciunile aducatoare de profit
:))))))
Ia uitati, clujeni, ce mai "descoperiri" si unde a renascut Lenin!! Te pishi pe tine insuti, COMUNISTULE
**** , NU!
pt ce nu se poate pune acolo statuia la intelectuali magyari care a cladit orasul acesta ?
pentru ca l-au cladit pe spatele romanilor .
bravo !
Si blocurile facute de Ceausescu in care locuiesc astazi 'intelectualii maghiari'?
Vrem pe poet petofi sandor acolo. Era un poiet remarcabil care murit tanar la 26 ani in timp ce freca bota.
mare poiet