Cod Galben de inundaţii în 14 bazine hidrografice din țară. Județul Cluj, amenințat de viituri
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis un cod galben de inundaţii în 14 bazine hidrografice, printre care şi cele din zona Clujului. Pe de altă parte, Administraţia Bazinelă de Apă (ABA) Someş-Tisa susţine că râurile din regiune sunt în scădere.
Cod galben de viituri în 14 bazine hidrografice, până luni după-amiaza
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până luni după-amiaza în 14 bazine hidrografice.
Conform prognozei de specialitate, în perioada 20 august, ora 12:00 – 22 august, ora 16:00, vor fi torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice:
- Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj);
- Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor);
- Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad);
- Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad);
- Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj);
- Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad).
Hidrologii precizează că viituri se pot produse cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj şi Olt
Râurile din bazinul Someş-Tisa înregistrează debite scăzute cauzate de caniculă
Nivelul cursurilor de apă care formează bazinul hidrografic Someş-Tisa înregistrează debite scăzute din cauza caniculei îndelungate, a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinele de Apă (ABA) Someş-Tisa, Bianca Irodi.
„Debitele şi nivelurile cursurilor de apă din arealul Someş-Tisa se situează sub valorile normale pentru această perioadă, cele mai mici valori fiind înregistrate pe râurile din bazinele hidrografice Tur, Crasna, Lăpuş, Iza şi pe afluenţii din bazinul inferior al Someşului. (…) Ca urmare a temperaturilor ridicate înregistrate în ultima perioadă şi pe fondul precipitaţiilor reduse înregistrate în judeţul Satu Mare, apa bălteşte pe un râu şi sunt secate trei cursuri de apă, în anumite secţiuni ale staţiilor hidrometrice”, a spus Bianca Irodi.
Conform aceleiaşi surse, în momentul actual, este asigurat necesarul de apă brută fără restricţii pentru toţi beneficiarii care dispun de sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat din cele cinci judeţe transilvane Cluj, Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj, potrivit Agerpres.
3 Comentarii
Clujul şi aşa e amenințat de vinituri, de vre-o 10 ani încoace. Cred că viniturile anuale vor fi noul normal. Va trebui să ne mutăm, că-s din ce în ce mai multe.... fenomene de vinitureală
Nu s-a golit destul lacul Belis de la seceta, nu incape apa?
pai nu era seceta pana ieri?