Vineri 22 Noiembrie

Colegiul medicilor Cluj: Medicii sunt injunghiati la UPU si Ministerul ii "vaneaza" cu amenzi de 5.000 de lei


Colegiul Medicilor (CM) Cluj condamna ordinul Ministerului Sanatatii si al CNAS de amendare medicilor cu sume curprinse intre 500 si 5.000 de lei daca isi incalca atributiile de serviciu.

"Intrebarea pe care v-o adresam este daca considerati justificat cuantumul acestor amenzi, prin prisma faptului ca salariul mediu lunar pentru un medic specialist care lucreaza in sistemul bugetar este de 1.500 lei, respectiv de 2.000 de lei pentru un medic primar", a declarat presedintele Colegiului Medicilor Cluj, profesorul Mircea Barsan.

Renumitul chirurg a dat ca exemplu si amenzile primite de medici pentru eliberarea certificatelor de concediu medical. "Medicii nu sunt cercetati daca aceste certificate sunt eliberate in mod justificat din punct de vedere medical, ci sunt verificate doar conditiile de forma ale certificatului. Neconformitatile in completarea certificatului de concediu medical, conform prevederilor Ordinului CNAS, atrage amenzi pentru medici cuprinse intre 500 si 5000 lei. Amenzile sunt aplicate foarte usor, atata vreme cat modalitatea de completare a acestora se schimba de fiecare data cand CNAS-ul are un nou conducator, neexistand o unitate de opinie la nivelul institutiei", a mai spus Mircea Barsan.

Presedintele Colegiului Medicilor Cluj a atacata si ordinul recent emis de Ministerul Sanatatii si explicat de secretarul de stat Raed Arafat prin care medicii sa fie amendati cu sume cuprinse intre 500 si 3.000 de lei.

"Mentionam ca, desi, potrivit cadrului legal actual, Colegiul Medicilor este intreptatit sa aplice sanctiuni disciplinare medicilor care nu respecta deontologia profesionala si nu isi indeplinesc in mod corespunzator sarcinile de serviciu, Ministerul Sanatatii a decis ca, aplicarea de amenzi mult mai mari decat salariul actual al medicilor angajati la stat, ar reprezenta o masura mult mai potrivita. Textul actului normativ sus-mentionat, prevede ca atunci cand medicul din unitatea de urgenta intarzie acordarea asistentei medicale pacientilor, medicii vor fi sanctionati cu amenzi intre 1.500 lei si 3.000 lei. Nicaieri in textul normativ nu sunt explicitate situatiile de supraincarcare a acestor medici, atat din cauza numeroaselor solicitari, cat si a lipsei de personal, din cauza blocarii posturilor in sistemul bugetar. In acest context, amenzile pot fi aplicate cu foarte mult subiectivism, minimalizandu-se profesionalismul acestor medici deosebiti care salveaza vieti, zi si noapte. Totodata, actul normativ a omis mentionarea legitimitatii refuzului medicului in cazul in care pacientii manifesta o atitudine ostila si/ sau ireverentioasa fata de corpul medical. Amintim, in acest context, cazul recent al agresiunii fizice intamplate la UPU Cluj-Napoca", a mai adaugat Mircea Barsan.

Presedintele CM Cluj este de parere ca premierul Emil Boc este "sabotat" si ii cere sa reanalizeze aceste ordine emise de Ministerul Sanatatii. "In conditiile in care, tot mai multi medici tineri, scolarizati pe banii Romaniei, in facultati de medicina de elita, aleg sa plece in strainatate, din cauza desconsiderarii oficialitatilor romane, ne putem intrebarea legitima Cui se vor adresa bolnavii Romaniei, in viitorul apropiat? Oare vor aparea agentii de turism medical care ii vor duce la clinici din Viena, Budapesta sau alte capitale europene? In concluzie, actiunile clasei politice imi aduc aminte de vechea zicala … si agresati si cu banii luati…", a incheiat Mircea Barsan.

 

Vezi si...

Nu va trateaza medicul? Risca o amenda de 2000 de lei. Vezi alte sanctiuni

Comentarii Facebook