Duminica 8 Septembrie

Comercializarea „CENTURILOR FALSE” trebuie interzisă! Șoferii „șmecheri” trișează centura, dar păcălesc viața


Un procent semnificativ al statisticilor care semnalează răniții și morții din accidentele rutiere se datorează și nepurtării centurii de siguranță, exemplul clasic fiind cel al pasagerului care „zboară” din mașină în urma unui impact.

1.540 de persoane au murit şi alte circa 3.550 au fost rănite în accidente rutiere produse pe drumurile din România, în anul 2023, conform Inspectoratului General al Poliţiei Române. De asemenea, conform datelor Institutului Național de Statistică, România rămâne în fruntea clasamentului statelor din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente rutiere, înregistrându-se peste 76 de accidente pe zi, respectiv 28.000 pe an. 

În domeniul rutier, în primele 6 luni ale anului curent, la nivelul Serviciului Rutier Cluj au fost înregistrate 79 de accidente rutiere grave! În același timp, în România ultimilor ani, se comercializează așa-zisele „centuri false” sau „clame pentru centuri de siguranță”, „adaptor pentru centuri de siguranță” în mai toate hipermarketurile din România, dar și online.  Practic, este de neînțeles cum oricine poate achiziționa un dispozitiv prin care în mod evident se încalcă prevederile legislației în vigoare, a Codului Rutier.

„Se impune interzicerea comercializării acestor dispozitive care în mod flagrant încurajează nerespectarea legislației în vigoare. Totodată considerăm că folosirea acestor dispozitive criminale ar trebui să fie sancționată contravențional suplimentar, pe lângă nepurtarea centurii de siguranță. Cred că fiecare dintre noi avem cel puțin o cunoștință care folosește aceste clame pentru că nu vrea să folosească centura de siguranță. Practic își cumpără moartea cu puțin peste 10 lei. Asociația Meta Urban solicită reprezentanților Poliției Române, oficialilor Ministerului Afacerilor Interne și parlamentarilor să ia în considerea interzicerea de la comercializare a acestor dispozitive și sancționarea folosirii lor. Este incredibil cum statul e neputincios, stă cu mâinile în sân și observă cum se produce profit prin nerespectarea CODULUI RUTIER” a declarat Alin Danci, Meta Urban.

Este adevărat, legislația prevede că se exceptează de la obligaţia de a purta centura de siguranţă pentru unele categorii de participanți la trafic – gravidele, conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri și persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă, însă, este interesant cum sute de mii de centuri false sunt vândute în România. Oare atât de multe excepții să fie? Evident că nu!

„Asociația Meta Urban are soluție și pentru cei exceptați de la purtarea centurii: „Odată cu interzicerea comercializării „centurilor false”, aceste clame, prin modificare legislativă, vor putea fi achiziționate în baza documentului aferent excepției de la Serviciile Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Așa cum acestea eliberează permisele și plăcuțele cu numere de înmatriculare sau  provizorii pot elibera și respectivele dispozitive care au împânzit hipermarketurile și site-urile din România” a mai declarat Horia Nasra, Meta Urban.

Comentarii Facebook