Duminica 22 Decembrie

Comisarul Alexandru Mureşan a explicat cum a luat un credit de 248.000 de euro: A sunat directorul BRD și totul s-a rezolvat MULT mai ușor

 

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj, comisarul Alexandru Mureşan, a fost audiat în calitate de inculpat într-un dosar care se judecă la Curtea de Apel Cluj. 

 

Mureşan este acuzat că şi-a falsificat două adeverinţe de salar cu care a obținut două credite în valoare de 248.000 de euro. În plus, poliţistul mai este acuzat că şi-a completat cu date false declaraţiile de avere sau a uitat să amintească de afaceri imobiliare de milioane de euro derulate de soţia lui. 

 

Comisarul Alexandru Mureșan și-a falsificat adeverința de salariu și a înșelat BRD cu 250.000 de euro

 

Ştiri de Cluj vă prezintă cele mai importante declaraţii făcute de comisarul şef Mureşan, în faţa judecătorului. 

 

- În anul 2008, eu şi cu soţia mea am stabilit şi am decis să cumpăram un teren ca să construim o casă. Locuiam cu chirie şi niciodată nu am avut o casă, şi nici pe departe nu sunt poliţistul milionar imobiliar aşa cum se vorbeşte în mass-media.

 

- În prima fază m-am prezentat singur BRD pentru a vedea condiţiile de acordare a acestor credite. Verbal, am discutat cu ofițerul de credite Lavinia Mureşan, despre un credit de 218.000 de euro, având în vedere că identificasem un teren de 500 de mp. pe strada Pinului.

 

- Am considerat că oferta cea mai bună o are BRD. I-am explicat persoanei pe care o cunoşteam, Lavinia Mureşan, despre ce salarii avem eu şi soţia mea, iar aceasta ne-a spus că sumele mai mari de 200.000 de euro se aprobă doar de centrala de la Bucureşti şi este o procedură de durată. Atunci, am hotărât cu soţia să luăm doar 200.000 de euro. Am fost la mai multe discuţii, s-a făcut o simulare de credit. De fiecare dată când am discutat cu Lavinia Mureşan i-am spus că eu am un venit de 5.000 de lei, iar soţia mea de 4.200-4.500 lei.

 

- La un moment dat, proprietarul terenului de pe Pinului, domnul Pop Nicolae făcea presiuni asupra noastră, deoarece el mai avea şi alţi cumpărători. Am hotărât să merg la directorul BRD, Teodorescu Mihai, era directorul regional al BRD, i-am expus situaţia şi i-am solicitat dacă se poate să aprobe plata creditului. În prezenţa mea, domnul Teodorescu a sunat-o pe doamna Mureşan şi i-a spus să rezolve acest credit. Din acel moment, doamna Mureşan Lavinia a fost mult mai operativă şi totul s-a rezolvat mai uşor.

 

- Am primit adeverinţele de salariu în alb, pe care le-am predat la şeful Serviciului Financiar din cadrul IPJ Cluj, comisarul Ovidiu Mureşan. După 2-3 zile, când a fost gata adeverinţa am predat-o personal numitei Mureşan Lavinia. M-am uitat peste această adeverinţă de venit, veniturile mele sunt publice, dar nu am descopoerit alte diferenţe sau modificări. După părerea mea, doar o persoană inconştientă putea să prezinte aceste adeverinţe modificate grosolan.

 

- Zic că eu am fost un poliţist de succes până acum şi un astfel de document falsificat te-ar fi dus direct în faţa instanţelor de judecată.

 

- Am aflat de acele modificări de pe adeverinţele de serviciu abia în cursul lunii martie 2013, când procurorii mi-au adus la cunoştiinţă acuzaţiile. Aceste modificări nu îmi aparţin. Pe prima adeverinţă de serviciu modificarea cifrei patru este grosolană. În opinia mea, vinovaţi de falsificarea acestor adeverinţe de serviciu sunt funcţionarii bancari. Acordarea acestui credit s-a făcut foarte superficial, era anul 2008 şi era vremea când creditele se dădeau doar cu buletinul. Nu îmi aduc aminte ca cineva să ne fi făcut o analiză de risc din care rezulta că gradul de îndatorare al familiei mele era de 70 la sută. 

 

- În legătură cu modul în care se completau aceste declaraţii de avere trebuie să spun că, din păcate, aceste adeverinţe de avere erau completate cu foarte multă uşurinţă şi într-un mod superficial. Până nu demult, la noi în instituţie, când a apărut această situaţie a mea, vreau să vă spun cu sinceritate, declaraţiile de avere erau completate cu foarte multă uşurinţă şi doar în ultimul moment. Au existat momente în care cu o seară înaintea depunerii acestor declaraţii de avere, soţia mea o suna pe contabilă şi treceam acolo sumele precizate.

 

- Am aflat despre situaţia financiară în care se afla soţia mea doar în cursul anului 2012. Nu ştiu, dacă şi în ziua de azi, am aflat despre toată întinderea acestori datorii financiare pe care le are soţia mea.

 

- Soţia mea a derulat două proiecte imobiliare importante, unul pe strada Trifoiului şi altul pe strada Năsăud. La proiectul de pe strada Trifoiul amintesc printre asociaţi pe Helian Redai, Lupaș Ciprian şi Prodan Rareş. Am avut o întâlnire cu Prodan Rareş la care am mers cu un avocat şi i-am cerut să clarifice sumele pe care le datorează soţiei mele. 

 

BRD s-a constituit parte civilă cu suma de 79.940 de euro. Am fost în urmă cu două săptămâni la BRD şi am lpsat acolo tot felul de cereri, ca să ne înţelegem pe cale amiabilă.

Comentarii Facebook