Vineri 22 Noiembrie

Comisarul Gheorghe Tomescu nu a fost condamnat la inchisoare, desi a omorat un om cu masina! Curtea de Apel: Detentia ar fi prea aspra


Curtea de Apel Cluj a dispus casarea sentintei Judecatoriei Beclean, care l-a condamnat pe comisarul Gheorghe Tomescu la noua luni de inchisoare, si l-a condamnat cu suspendare pentru ca "detentia ar fi prea aspra".

 

SOC! Comisarul Gheorghe Tomescu, finul fratelui deputatului PDL, Ioan Oltean, nu va executa nicio zi de inchisoare, desi a omorat un om

 

Sentinta a fost pronunta in 16 ianuarie, cand Curtea de Apel Cluj a decis sa majoreze pedeapsa cu inchisoarea aplicata politistului, de la noua luni cat au aplicat judecatorii de la Beclean la 1,8 luni, dar si sa suspende executarea ei.

"Referitor la cuantumul pedepsei aplicate inculpatului si modalitatea de executare a acesteia, curtea constata ca in mod corect au fost retinute in favoarea inculpatului circumstante atenuante, insa s-a dat o prea mare eficienta acestora, iar executarea in regim de detentie este o modalitatea prea aspra in raport de datele concrete ale cauzei, de gravitatea faptei si de persoana inculpatului. Inculpatul T. G. (Tomescu Gheorghe) se afla la prima confruntare cu legea penala, a avut o conduita buna in societate anterior comiterii faptelor, are in intretinere doi copii minori dintre care unul incadrat in grad de handicap mediu, a recuperat integral prejudiciul cauzat prin comiterea infractiunii de ucidere din culpa, inca din faza de urmarire penala, in cauza neexistand constituire de parte civila, s-a prezentata in fata instantei la toate termenele de judecata si a recunoscut faptele in materialitatea lor, comportarea sincera in sensul art.74 lit.c Cod penal fiind o notiune diferita de recunoasterea vinovatiei si nefiind incompatibila cu formularea de aparari in circumstantierea modului de comitere a faptelor", se arata in motivarea sentintei Curtii de Apel din 16 ianurie.

Gheorghe Tomescu a beneficiat de circumstante atenuante si pentru ca s-a retras din politie, dar si pentru ca a achitat "integral despagubirile urmasilor victimei. (...) In cazul concret, curtea constata ca unul dintre argumentele acuzarii pentru executarea in regim de detentie este de natura discriminatorie, acuzarea facand referire la calitatea inculpatului de ofiter de politie. Ori legea nu distinge si nu sanctioneaza mai grav infractiunea de ucidere din culpa comisa de un ofiter de politie decat aceea comisa de oricare alta persoana".

Judecatorii au mai apreciat ca Tomescu a "comis infractiunile in afara atributiilor si in afara timpului de serviciu, aspect retinut in rechizitoriu. Faptele comise de inculpatul T. G., care au avut ca si consecinta moartea unui om, sunt in mod neindoielnic grave, astfel ca in operatia complexa a individualizarii tratamentului penal, curtea va tine seama de acest aspect, fara a ignora insa atitudinea inculpatului in ansamblul ei, atitudine care demonstreaza ca resocializarea  sa viitoare pozitiva este posibila prin aplicarea unei pedepse rezultante intr-un cuantum mai ridicat si cu suspendarea sub supraveghere a acesteia".

Magistratii sustin ca Tomescu nu reprezinta un pericol public "care sa justifice executarea pedepsei prin privare de libertate, scopul legal al pedepsei aplicate putand fi realizat cu maxima eficienta printr-un tratament sanctionator mai bland, respectiv prin suspendarea sub supraveghere a executarii, cu atat mai mult cu cat sunt intrunite conditiile instituite prin art.86/1 Cod penal. Nu se poate omite nici imprejurarea ca inculpatul a fost arestat  preventiv in prezenta cauza, durata arestului preventiv fiind suficienta pentru ca inculpatul sa constientizeze o data in plus consecintele faptelor sale".

Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Gheorghe Tomescu la 1 an si 8 luni inchisoare pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa, si la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de parasire a locului accidentului.

"Conform art.88 Cod penal se va deduce din pedeapsa aplicata retinerea si arestul preventiv din perioada 24.10.2010-23.11.2010. In baza art.86/1 Cod penal, avand in vedere cele mai sus expuse, urmeaza a dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 1 an si 8 luni inchisoare, pe durata termenului de incercare de 3 ani si 8 luni, stabilit conforma art.86/2 Cod penal", se mai arata in motivarea Curtii de Apel Cluj.

 

Comentarii Facebook