Miercuri 25 Decembrie

Comisia de etică a UBB Cluj: Lucian Bode a plagiat. Suspiciunile se confirmă


Lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode conține pasaje plagiate, a decis Comisia de etică a UBB Cluj, în 09.01.2023 prin Hotărârea Nr. 1 din 2023. Cei din Comisie spun că nu au ce să facă și cer numai modificarea lucrării.

Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate.  În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, precizează Comisia de Etică a UBB Cluj.

Cei de la UBB Cluj au recunoscut că la verificarea inițială nu au depistat elemente care să confirme plagiatul. Jurnalista Emilia Șercan le-a demonstrat că teza de doctorat este plagiată și apoi a fost reanalizat totul. 

O teză de doctorat se prezumă că a fost realizată corect, însă, dacă există suspiciuni însoțite de dovezi privind  frauda academică, comisia de etică le analizează și decide exclusiv în limitele sesizării.  

Soft-ul anti-plagiat este singura metodă de analiză în întregime a unei lucrări științifice care respectă prezumția de nevinovăție în cadrul unei proceduri sancționatoare. 

Comisia de etică sau orice altă comisie cu caracter disciplinar se poate pronunța doar prin respectarea prezumției de nevinovăție și a dreptului la apărare.  Dacă există sesizări succesive privind abateri de la etica cercetării într-o lucrare științifică, acestea trebuie analizate în limita sesizării, și ori de câte ori ele apar.  Nicio analiză nu este definitivă și nu poate duce la concluzia că nu mai pot exista și alte abateri de la etică în acea lucrare. 

În prima sesizare la această teză, UBB a primit o serie de suspiciuni de plagiat și a identificat altele în plus, în baza analizei integrale a tezei cu două softuri antiplagiat. În esență, s-au confirmat cele mai multe suspiciuni (2,95% porțiuni plagiate, citește AICI detalii), s-au dispus măsuri de corectare și s-a sesizat CNATDCU pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii. În plus, pentru transparență, UBB a semnalat pe site-ul propriu în zona tezelor susținute la universitate, faptul că teza este afectată de abateri de la etica cercetarii: „Starting from several complaints, this thesis was examined in the fall of 2022 for deviations from the ethical standards for publication. The resolution of the UBB Ethics Commission, including concrete actions for several corrections and sanctions, can be found here.”

UBB Cluj reia analiza tezei de doctorat a domnului Lucian Bode, după ce inițial a făcut analiză de mântuială

În urma sesizării din oficiu, Comisia a analizat noile suspiciuni de abatere de la etica academică în redactarea tezei de doctorat, iar prin recenta Hotărâre nr. 1/2023, s-a confirmat majoritatea acestor suspiciuni, s-au dispus măsuri de corectare și retragere a cărții, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii.

În toate aceste cazuri, Comisia de etică a UBB a procedat legal și obiectiv în analiza acestei teze de doctorat, în limita competențelor sale și cu respectarea principiilor de drept și va continua să se pronunțe în aceeași manieră dacă există și alte sesizări”. 

Comisiile de etică se pronunță exclusiv asupra abaterilor etice. Comisiilor de doctorat și CNACDTU le revine responsabilitatea cu privire la validarea calității și contribuției originale. Trebuie de asemenea notat că Decizia CCR  364/2022 întărește implicit, însă în mod substanțial, rolul și responsabilitatea comisiilor de doctorat în prevenirea, detectarea și sancționarea fraudei academice”, sublinează și UBB Cluj. 

Teza de doctorat a fost analizată de  Prof. Dr. Corneliu Bjola, Universitatea din Oxford,  și Prof. dr. Alin Fumurescu, de la Universitatea din Houston, specialist în științe politice.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat în judecată UBB Cluj, pentru a bloca judecarea plagiatului

La începutul anului, ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat în judecată UBB Cluj la Sălaj, pentru a bloca analizarea cazului lui de plagiat.  

Procesul are ca obiect decizia prin care Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat la data de 13 decembrie 2022, la 19 zile după ce am publicat, în premieră, probe care demonstrează că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat.

Ministrul a notificat Universitatea ”Babeș-Bolyai” printr-o plângere prealabilă, în care a cerut să fie oprită analizarea tezei și emiterea unui nou verdict pe motiv că teza i-a mai fost analizată anterior. 

Pe Bode îl apără casa de avocatură Mușat și Asociații, aceeași care îl apără și pe prim-ministrul Nicolae Ciucă în procesul prin care acesta încercă să  blocheze analizarea de către CNATDCU – Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – a tezei sale de doctorat, despre care am scris acum un an că este plagiată. 

Citește care este scopul ministrului cu acest demers

Comentarii Facebook