Comitetul Roman al Consiliului International al Muzeelor se opune comasarii muzeelor clujene
Comitetul National Roman al Consiliului International al Muzeelor (ICOM), partener al UNESCO, se opune comasarii a trei muzee clujene, asa cum vrea conducerea Consiliului Judetean.
"Initiativa, care ar urma sa fie discutata in Consiliul Judetean Cluj, este, din punctul nostru de vedere, ilegala, din doua motive. Pe de o parte, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost infiintat prin decret regal, prin urmare, orice reorganizare a institutiei se poate face, astazi, doar prin hotarare a Guvernului sau printr-un act cu valoare juridica superioara acesteia. In al doilea rand, nu exista nici o solicitare pentru avizarea acestei reorganizari, adresate organismului de specialitate al Ministerului Culturii si Patrimoniului National, care este Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor", se arata intr-un comunicat al ICOM.
Presedintele Comitetului National Roman, Virgil Stefan Nitulescu, sustine ca in Romania a mai trecut prin experienta comasarii muzeelor in asa-zise "complexe muzeale judetene", in ultimul deceniu al dictaturii comuniste.
Propunerea lansata de conducerea Consiliul Judetean Cluj, in vederea reducerii costurilor, presupune Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Muzeul Memorial "Octavian Goga", urmand ca institutia nou creata sa poarte numele de "Complexul Muzeal Judetean Cluj".
"Cele trei muzee sunt de anverguri deosebite (Muzeul de Arta Cluj este de importanta nationala, Muzeul Etnografic al Transilvaniei este de importanta regionala, iar Muzeul Memorial "Octavian Goga" este de importanta locala) si, evident, cu profiluri extrem de diferite. Comasarea lor ar duce, aparent, la mici economii, prin desfiintarea unor posturi de conducere, dar problemele de administrare ar crea, pe de alta parte, cheltuieli mai mari decat cele actuale", se mai arata in comunicatul ICOM.
0 Comentarii