Duminica 22 Decembrie

Concert caritabil la Filarmonica Transilvania pentru o tânără cu malformații

 

Filarmonica Transilvania va susține vineri, 22 martie, un concert Vocal-Simfonic caritabil pentru sprijinirea tinerei Corina Unguraş, în vederea efectuării unei intervenţii medicale pe cord, în clinica Saint-Luc din Bruxelles. 

 

Tânara de 24 de ani, în prezent absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj, a fost diagnosticată la vârsta de doar 7 ani cu o malformaţie cardiacă complexă, suportând de-a lungul timpului alte 3 intervenţii în aceeaşi clinică. Costurile care trebuie suportate pentru această intervenţie se ridică la suma de 29.000 Euro.

 

Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Ladislau Horváth (Italia) şi dirijorul Corului, Cornel Groza, vor interpreta în programul concertului, lucrări semnate de compozitorul Giuseppe Verdi.

 

Donaţiile pentru intervenţia medicală pot fi făcute la Agenţia de Bilete în momentul în care vă procuraţi locurile în sală; înainte de Concert, în urnele special amenajate în acest scop; sau în următoarele conturi bancare deschise la Banca Transilvania:

Euro: RO34BTRL01304201U84692XX

Ron: RO59BTRL01301201U84692XX

 

Cine este dirijorul Ladislau Horváth

 

Născut la Cluj-Napoca, într o familie de muzicieni, dirijorul şi violonistul Ladislau Horváth a absolvit Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa lui Modest Iftinchi. A continuat să se perfecţioneze cu Ştefan Gheorghiu şi a participat la cursurile maeştrilor Heinz Schunk (Weimar, 1975), Semion Snitkovski, Ştefan Ruha (Nyirbátor, Ungaria, 1979) şi György Kurtág (Seminarul Bartók, 1985).

 

Ladislau Horváth a fost membru al Orchestrei Radiodifuziunii Române şi al Filarmonicii „George Enescu” (1980-1990). Din 1990, este membru al Orchestrei „Maggio Musicale Fiorentino” (al cărei dirijor principal este Zubin Mehta). În calitate de concertmaestru, a participat la concerte şi turnee sub bagheta unor dirijori de prestigiu ca Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Riccardo Muti, Frubeck De Burgos sau Georges Prêtre. Ladislau Horváth desfăşoară o intensă activitate didactică la Academia „Maggio Arte”, Şcoala de Muzică din Fiesole şi Conservatorul „Luigi Cherubini” din Firenze.

 

Interesul său pentru dirijat s-a manifestat încă din România, unde a frecventat lecţiile lui Constantin Bugeanu şi a asistat la repetiţiile şi conferinţele lui Sergiu Celibidache. În Italia, a studiat cu Piero Bellugi, fost asistent al lui Leonard Bernstein. A dirijat Orchestra Simfonică din San Remo, Orchestra de Cameră „Musici Mundi”, Orchestra şi Corul Capelei Muzicale Florentine, Orchestra Simfonică „Florence Sinfonietta”, Orchestra „Palcoscenico” din Pescara, Orchestra „Ascania” din Magdeburg (Germania), Orchestra „Risonanza”. În urma unui concert cu Orchestra Academiei „Maggio Arte”, la care a fost prezent Riccardo Muti, Ladislau Horváth a fost numit dirijor principal şi concertmaestru al Orchestrei „I Solisti Fiorentini”.

Comentarii Facebook