Concurs cu avioane de hartie la Sala Sporturilor. Castigatorii merg in Austria la campionatul mondial FOTO
Studentii clujeni s-au intrecut la Sala Sporturilor in ultima etapa de calificare la Campionatul Mondial de Avioane de Hartie din Austria, de la Salzburg.
Concursul a inceput de la ora 16.30 si la start s-au aliniat 30 de studenti de la diverse universitati clujene.
Participantii au putut opta pentru una sau toate categoriile de concurs: Distanta de zbor, Durata de zbor si Zbor acrobatic, pentru ca in finala mondiala, fiecare dintre cele trei categorii vor fi reprezentate de cate un roman.
Intrecerea s-a terminat la ora 18.00, urmand ca organizatorii sa anunte castigatorii in cursul zilei de marti, 27 martie.
Concurentii au avut sansa sa bata recordurile nationale obtinute la ultima editie din Bucuresti - 33.24 metri (distanta de zbor) si 10,72 sec (durata de zbor)
Calificarile locale au mai avut deja loc la Bucuresti, Craiova, Timisoara si Iasi.
Organizatorii au dat si o serie de "ponturi" pentru construirea unui avion de hartie de talie mondiala:
- Centrul de greutate dicteaza directia in care va zbura avionul. Asadar, asigura-te ca acesta este cat mai in fata, impaturind hartia la varf.
- Aripile trebuie sa fie plate si subtiri. Necesitatea unui profil de aripa este inca disputata printre experti, dar majoritatea inclina impotriva. Trebuie evitata orice neregularitate a aripii.
- Impaturind partea din capat a aripilor, poti influenta directia de zbor a avionasului; pentru un efect si mai puternic, adauga eleroane.
- Forma de "Y" a aripilor este decisiva pentru stabilitate. Avioanele care nu au aceasta forma tind sa se roteasca in jurul axului longitudinal si sa se prabuseasca.
- In multe competitii, hartia standard folosita este A4, 80g/m2. Cu toate ca o hartie mai usoara nu intra in discutie, pentru zboruri extreme unii experti prefera o greutate mai mare: detinatorul recordului mondial, Ken Blackburn, considera ca o greutate de 96 g/m2 este perfecta pentru zboruri lungi.
- Este recomandat constructorilor de avioane sa consulte si sa observe foarte atent numeroasele indicatii disponibile pe internet.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE
Potrivit clasamentului de la finalul concursului, proba de distanta de zbor a fost castigata de Dacian Jurj - 24,09 metri, cea de durata de zbor de Bogdan Santamarian, student la UMF, cu 8,36 secunde. Ultima proba, de zbor acrobatic, a fost castigata de George Ciupe, student la USAMV.
2 Comentarii
Lumea Ar Trebuii Să Înțeleagă Un Lucru, Că" Nu La Toți Oamenii Și Copii Le Place Sportul !
Pentru Că" Sunt Oameni Și Copii Pe Lumea Asta, Care Nu Vor Să Audă De Sport Nici-o Dată:
https://youtu.be/WeoJ0z_KUDM?si=U2Z024luD-8VCsFi
Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
de ce nu sunteti si voi in stare macar o data sa anuntati un eveniment inainte de a avea loc? poate unora le-ar placea sa participe si nu stiu de el...degeaba prezentati doar ce s-a intamplat...