Duminica 22 Decembrie

Consiliul Județean Cluj a dotat Ambulatorul de pe Moților cu un Computer Tomograf de ultimă generaţie - Galerie FOTO

 

Ambulatorul de pe strada Moților, aparținând Spitalului Clinic Judeţean de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, a inaugurat un Computer Tomograf de ultimă generaţie.

 

Achiziţionarea noului aparat de scanare corporală a fost posibilă în urma finanţării investiţiei din bugetul judeţului Cluj, ca urmare a adoptării Hotărârii Consiliului Judeţean Cluj nr. 33 din 12 februarie 2015, forul administrativ al judeţului Cluj alocând nu mai puţin de 968 de mii de lei pentru achiziţionarea acestui computer tomograf care intră în dotarea Ambulatorului Integrat al Spitalului Clinic Judeţean de Boli Infecţioase din strada Moţilor, nr. 19. Această sumă extrem de consistentă s-a adăugat avansului de 100 de mii de lei deja alocat de Consiliul Judeţean Cluj în cursul anului trecut pentru achiziţionarea acestui aparat medical de maximă importanţă pentru activitatea spitalului şi pentru pacienţii clujeni.

 

Acest nou tomograf care, începând de astăzi, va fi pus la dispoziţia pacienţilor, constituie o investiţie mai mult decât necesară şi utilă şi care vine în beneficiul direct al cetăţeanului. Numai când eşti în suferinţă înţelegi cu adevărat valoarea inestimabilă a unui aparat de acest fel, mult mai performant, cu costuri infinit mai scăzute decât examinarea cu rezonanţă magnetică dar şi cu rezultate mult mai bune. Investiţiile în sănătatea oamenilor şi în dezvoltarea şi dotarea sectorului medial clujean reprezintă o prioritate majoră a mandatului meu şi profit de acest prilej să reiterez intenţia mea fermă de a realiza, în cel mai scurt timp posibil, Spitalul Pediatric Monobloc care să reunească toate secţiile actualului Spital de Copii, răspândite în întregul municipiu, şi care să fie capabil să ofere servicii medicale integrate şi prompte pacienţilor”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan. 

 

Computerul tomograf nou întrat în dotarea Ambulatoriul Integrat din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase va genera beneficii multiple, contribuind la scurtarea semnificativă a duratei de scanare a pacientului şi vizualizând mult mai bine anumite tipuri de leziuni. De asemenea, costurile pentru investigaţiile standard vor fi mult mai reduse comparativ cu examinarea tip RMN. Astfel, un procent semnificativ, de peste 10% dintre pacienţii acestui spital, vor putea beneficia de servicii medicale de înaltă performanţă. Nu în ultimul rând, acest model de CT de ultimă generaţie va contribui la reducerea semnificativă a dozei de iradiere pentru pacient (cu cca. 30-40%), calitatea imaginilor fiind însă păstrată. Totodată,  aparatul este unul ”eco-friendly” prin prisma consumului reduse de energie, de până la 40% comparativ cu CT-urile vechi. Importanta investiţiei este cu atât mai mare cu cât Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj din str. Moţilor, nr. 19, având o structură cu peste 20 de specialităţi clinice, se adresează tuturor categoriilor de pacienţi şi, în special, celor cu venituri reduse, atât din judeţul Cluj cât şi din întreaga regiune. Menţionăm în acest context faptul că, în ultimii cinci ani, acestei unităţi medicale i s-au adresat zilnic între 900 şi 1000 de persoane.

 

După ce la începutul acestei luni am iniţiat şi promovat un proiect de hotărâre de consiliu judeţean în vederea finanţării cu suma de 1.400.000 de lei a achiziţionării unui sistem de mamografie direct digitală, a unui ecograf multidisciplinar de înaltă performanţă şi a unui spectometru de masă BIOTYPER pentru acest spital, iată că astăzi am dat în folosinţă o altă investiţie medicală extrem de importantă la Spitalului de Boli Infecţioase. Având în vedere utilitatea incontestabilă a acestui aparat,vom încerca să găsim soluţia care să ne permită utilizarea lui cât mai intensivă, şapte zile din şapte, dacă se va putea. În ceea ce mă priveşte, voi sprijini continuarea şi chiar intensificarea acestui program de investiţii în aparatură medicală de ultimă generaţie, preocuparea pentru pacient şi pentru actul medical având o importanţă aparte în activitatea forului administrativ judeţean”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi responsabilul de coordonarea activităţii Spitalului de Boli Infecţioase, Horaţiu Cătărig.

 

Bineînţeles, funcţionarea acestui aparat extrem de performant nu ar fi posibilă fără implicarea şi profesionalismul de excepţie al cadrelor medicale ale spitalului, pentru care ţin să le mulţumesc. Sunt convins că întreaga echipă medicală a Spitalului de Boli Infecţioase se va preocupa de utilizarea la capacitate maximă a acestui CT astfel încât să  beneficieze toţi pacienţii care au neapărată nevoie de o astfel de  investigaţie complexă”, a declarat vicepreşedinte CJ Cluj, Vakar Istvan. 

 

Foto: eclujeanul.ro

Comentarii Facebook