Consiliul Județean vrea refacerea sistemului de irigații de la Câmpia Turzii
Consiliul Județean Cluj dorește refacerea sistemelor de irigații din zona agricola din Turda și Câmpia Turzii și consideră că acestea vor redeveni funcționale pe o suprafață de 3.000 de hectare.
"Sistemul de irigaţii este indiscutabil o prioritate. El a fost funcţional şi între 2003-2004, nu şi ulterior. Seceta din ultimii ani ne obligă să intervenim în zonă. Ne-am întâlnit cu membrii Asociaţiei Udătorilor şi cu reprezentanţi de instituţii care gestionează acest sistem de irigaţii. Până în prezent, Consiliul Judeţean a aprobat începerea demersurilor pentru preluarea în administrare a sistemului de irigaţii, iar tehnicieni caută soluţiile cele mai bune ce trebuie să fie aplicate, în timp ce juriştii perfectează formele legale. Avem şi soluţii din mediul privat pentru o colaborare. O companie specializată în culturi legumicole este interesată să susţină financiar acest proiect, urmând ca sumele investite în prima fază să fie recuperate, în timp, prin creşterea producţiei şi a calităţii recoltelor din zonă.
În prima fază a proiectului, suprafaţa preconizată să fie irigată este de 3.000 de hectare”, a declarat vicepreședintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, într-un interviu apentru Agerpres.
Oleleu a mai pus în discuție și problema semințelor tradiționale folosite de agricultori, dar pe care UE le interzice.
" Este vorba de o certificare obligatorie a seminţelor. Trebuie să facem o diferenţă între culturile pe suprafeţe mari şi cele pe suprafeţe mici, pentru consumul individual, în fermele de semisubzistenţă. Este nevoie să promovăm produsele tradiţionale, dar pe lanţul alimentar ponderea lor în consum va fi scăzută, comparativ cu sistemul industrializat al produselor alimentare. Cele tradiţionale nu acoperă nevoile de consum ale populaţiei. Şi sunt mai scumpe. Produsele existente azi pe rafturile magazinelor din România corespund normelor de protecţie a sănătăţii. Sunt produse sigure. Un cumpărător cu posibilităţi financiare reduse cumpără un produs care costă zece lei kilogramul. Dar el are dreptul să fie informat asupra conţinutul corect al produselor", a spus Oleleu.
0 Comentarii