Duminica 22 Decembrie

Cornuri mucegăite în magazinele din Cluj-Napoca și sucuri expirate! ATENȚIE pe ce dați banii

 

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor Cluj au aplicat zeci de amenzi magazinelor din Cluj-Napoca pentru că vindeau produse de patiserie mucegăite și sucuri expirate.

 

Au fost controlate 38 de firme și la 25 dintre acestea au fost semnalate abateri de la prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor.

 

Produsele de patiserie prezentau pete de mucegai deşi se aflau în cadrul datei limită de consum stabilită de producător, a declarat șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj.  Alte abateri sunt: ”nerespectarea normelor de depozitare , comercializare, spaţiile  de depozitare a materiilor  prime fiind neigienizate, cu resturi şi recipiente murdare, lipsind apa caldă curentă, existând riscul impurificării şi chiar contaminării alimentelor; neîncadrarea în data durabilităţii minimale declarată de producător a pâinii şi produselor de panificaţie”.

 

Pentru aceste abateri au fost confiscate 34 kg de produse în valoare de 580 lei și s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a cantităţii de 383 kg produse în valoare de 6.227 lei.

 

De asemenea, au fost aplicate 25 sancţiuni contravenţionale, din care 15 amenzi în valoare de 21.000 lei şi 10 avertismente.

 

Amenzi și pentru băuturile răcoritoare

 

Inspectorii au verificat și calitatea, modul de etichetare şi comercializarea băuturilor răcoritoare, a sucurilor din fructe şi a nectarurilor din fructe. Au fost controlate 22 de firme, din care la un număr de 13 operatori economici au fost constatate abateri. 

 

Între abateri se numără:  ”neîncadrarea băuturilor răcoritoare şi a sucurilor din fructe în data durabilităţii minimale declarată de producător, aspect semnalat la doi operatori economici, fiind dispusă măsura opririi definitive de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a 25 litri băuturi răcoritoare în valoare de 167 lei; Neînscrierea în acelaşi câmp vizual a denumirii sub care se vinde produsul, a cantităţii nete şi datei durabilităţi minimale; neindicarea tratamentului termic la care a fost supus produsul; lipsa etichetei nutriţionale deşi pe etichetă se face referire la valoarea energetică a produsului; sintagma incorectă a datei durabilităţii minimale –“ Expira la …” în loc de sintagmele “ a se consuma de preferinţă înainte de ...” sau  „a se consuma de preferinţă până la sfârşitul ...”; neafişarea preţurilor într-o formă neechivocă, uşor de citit; nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere,   produsele fiind depozitate direct pe pavimentul neigienizat, fără a fi asigurată nicio protecţie împotriva contaminării ambalajelor”.

 

Au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale din care 8 amenzi în valoare de 11.000 lei şi 5 avertismente.

Comentarii Facebook