Duminica 22 Decembrie

Coronavirusul îi scapă pe condamnații penal din evidența Serviciului de Probațiune Cluj de supravegherea ”specifică”


Serviciul de Probațiune Cluj anunță luarea unor măsuri pentru limitarea extinderii infectării cu virusul COVID-19, în baza Deciziei nr. 33/27.02.2020 a Directorului Direcției Naționale de Probațiune, prin limitarea activității cu publicul.

Din 28.02.2020, Serviciul de Probațiune Cluj nu va mai desfășura activități specifice (evaluare, supraveghere, programe de reintegrare socială) cu persoanele din evidență care au călătorit sau vor călători în afara ori din afara granițelor țării, într-un interval de 30 de zile anterior datei fixate pentru întrevedere, indiferent de țara de destinație ori de proveniență sau de mijlocul de transport utilizat.

Persoanele aflate în evidența Serviciului de Probațiune Cluj pot anunța situațiile privind deplasarea la numerele de telefon: 0264504312, 0726761099, 0726761125, 0752492905 sau la adresa de e-mail: probatiune.cluj@just.ro. Acestora li se va solicita transmiterea unei declarații scrise privind deplasarea, prin fax (0264504312) sau prin e-mail (probatiune.cluj@just.ro).

Reluarea activității în regim normal se va dispune ulterior prin decizie a directorului general. Până la reluarea activității în regim normal, persoanele supravegheate pot transmite prin fax (0264504312) sau prin e-mail (probatiune.cluj@just.ro) orice documente specifice procesului de supraveghere”, precizează Oxana Sargarovschi, consilier de probațiune responsabil de relațiile cu publicul.

Probaţiunea reprezintă o sancţiune penală, alternativă la pedeapsa cu închisoarea, aplicată persoanelor care au săvârşit infracţiuni. Probaţiunea presupune menţinerea în libertate a persoanelor sancţionate penal şi respectarea unor măsuri şi obligaţii impuse de instanţa de judecată. 

În timpul executării sancţiunii penale, consilierii de probaţiune supraveghează modul de respectare a condiţiilor impuse şi aplică proceduri specifice de lucru care ţintesc factorii de risc şi nevoile criminogene ale personelor sancţionate cu scopul reintegrării acestora în comunitate. 

Direcţia Naţională de Probaţiune este o structură cu personalitate juridică şi buget propriu, organizată în mod distinct faţă de sistemul penitenciarelor. Direcţia funcţionează în cadrul MJ şi este compusă din structura centrală şi 42 de servicii locale la nivel naţional. 

Atribuţiile serviciilor de probaţiune

Direcţia Naţională de Probaţiune, prin serviciile locale de probaţiune, supraveghează persoane sancţionate de instanţele de judecată - adulţi şi minori, iar atribuţiile serviciilor de probaţiune sunt derulate pe întreg parcursul procesului penal din faza de urmărire penală şi judecată, până în faza post condamnare, respectiv executarea sancţiunii.

Serviciile de probaţiune implementează sancţiuni penale precum: amânarea aplicării pedepsei, suspendarea sub supraveghere, munca în folosul comunităţii, liberarea condiţionată în cazul adulţilor şi toate cele patru măsuri educative neprivative de libertate în cazul minorilor: stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână, asistarea zilnică. 

Referitor la consilierii de probaţiune, aceştia reprezintă un personal cu statut special, fiind numiţi în funcţie prin Ordin al Ministrului Justiţiei. Consilierii pot fi licenţiaţi în drept, psihologie, asistenţă socială, pedagogie sau sociologie. 

Comentarii Facebook